Concediul de odihna in cazul cumulului de functii

Codul munciicumulul de functiiconcediu de odihna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: Avem un angajat cu functia de baza mecanic,actualmente la program de 8 h. Dorim sa modificam acest CIM in felul urmator: 4 h sa ramana mecanic,ca si functie de baza si 4 h sa incheiem un CIM cu timp partial cu functia de sofer.
Intrebari:
1. Cum ii acordam concediu?El beneficiaza teoretic de 21 zile CO pe fiecare CIM.
2. Cand angajatul in cauza doreste 1 zi CO el este absent din ambele functii.Cum trecem acest lucru? Daca beneficiaza la fiecare CIM de 21 zile CO atunci acest angajat trebuie trecut cu 42 zile CO?
In ceea ce priveste CIM - ul fara functie de baza,cum stipulez dreptul la concediu de odihna?

Raspuns: Cumulul de functii semnifica exercitarea in acelasi timp de catre un salariat a unor activitati specifice unor posturi diferite. In speta, salariatul poate ocupa din structura organizatorica a unitatii doua posturi respectiv, mecanic si sofer prin incheierea a doua CIM, cate unul corespunzator fiecarui post. Astfel, salariatul va avea doua contracte individuale de munca unul pentru postul de mecanic si unul pentru postul de sofer si de asemenea, cate o fisa de post pentru fiecare contract de munca.

El va fi pontat zilnic atat pentru postul de mesanic cat si pentru postul de sofer.
Prin urmare, pentru fiecare contract de munca va beneficia de 21 de zile de concediu de odihna.
Scopul concediului de odihna consta in refacerea fortei de munca a salariatului, astfel incat, pentru a-si realiza finalitatea, concediul de odihna trebuie sa fie efectuat.

In acest sens, art. 149 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

De aceea, apreciem ca in perioada concediului de odihna salariatul nu poate sa prestezze activitatea in baza celuilat contract individual de munca incheiat cu angajatorul.

Este adevarat ca orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea astfel cum dispune art. 35 alin. (1) din Codul muncii .

Insa, prin cumulul de functii nu pot fi eludate dispozitiile legale care reglementeaza timpul de munca si timpul de odihna astfel cum sunt stabilite de Codul muncii .

Asadar, in speta, scopul concediului de odihna astfel cum este stabilit de Codul muncii nu ar mai fi realizat daca salariatul ar presta activitate in baza celui de al doilea contract individual de munca incheiat cu angajatorul.
Prin urmare, salariatul va intocmi cate o cerere de concediu de odihna pentru fiecare dintre cele doua contracte de munca.

Concediul de odihna este un drept la care salariatul nu poate renunta. Atat la functia de baza cat si la functia cu care face cumul, salariatul va beneficia de acelasi drepturi in ceea ce priveste concediul de odihna.
Intre cele doua contracte nu exista nici o diferenta cu privire la concediul de odihna.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciicumulul de functiiconcediu de odihna

Data aparitiei: 30 Iulie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul de odihna in cazul cumulului de functii Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]