Contractul individual de munca al salaraitei aflate in CCC poate inceta de drept

Legea 31/1990concediu crestere copilconcediul de maternitateCCCCodul munciidizolvare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: Daca societatea se dizolva sau intra in faliment conform dispozitiilor art. 235 din Legea nr. 31/1990, cum se procedeaza in cazul salariatelor aflate in CCC de pana la 2 ani si a celor care se afla in concediu de maternitate? Ce obligatii revin angajatorului fata de aceste salariate?
 
Raspuns: Art. 227 din cuprinsul Legii 31/1990, Legea societatilor comerciale,stabileste ca dizolvarea unei societati comerciale se produce in conformitate cu dispozitiile prin:
a) trecerea timpului stabilit pentru durata societatii;
b) imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al societatii sau realizarea acestuia;
c) declararea nulitatii societatii;
d) hotararea adunarii generale;
e) hotararea tribunalului, la cererea oricarui asociat, pentru motive temeinice, precum neintelegerile grave dintre asociati, care impiedica functionarea societatii;
f) falimentul societatii;
g) alte cauze prevazute de lege sau de actul constitutiv al societatii.
 
Conform dispozitiilor art. 56 alin. (1) lit. a) din Codul muncii republicat, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii. Dizolvarea persoanei juridice reprezinta incetarea existenttei acesteia.  In concluzie, contractul individual de munca aflat in derulare inceteaza de drept la data incetarii persoanei juridice. De asemenea, conform art. 49 alin. (5) din Codul muncii republicat, de fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza. Mai mult, alin. (6) din acelasi articol prevede ca in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu excepÅ£ia situaÅ£iilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
 
Potrivit art. 51 alin. (1) lit. a), respectiv art. 50 lit. a) din Codul muncii republicat, concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani si concediul de maternitate reprezinta cauze de suspendare a contractului individual de munca. Ceea ce inseamna ca situatiile in care contractul de munca inceteaza de drept, asa cum este cazul celor prevazute de art. 56 alin. (1) lit. a) din Codul muncii republicat, fac exceptie de la regula privind suspendarea tuturor termenelor care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca.
 
In consescinta, contractul de munca al salariatei aflate in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, precum si al salariatei care se afla in concediu de maternitate inceteaza de drept la data la care angajatorul si-a incetat existenta prin dizolvare. Dat fiind faptul ca legiuitorul nu a stabilit pentru aceste situatii de incetare de drept a contractelor individuale de munca alte obligatii speciale care trebuie indeplinite de catre angajator, astfel ca, in aprecierea noastra, pe langa obligatiile pe care orice angajator le are fata de salariati la incetarea raportului de munca, precum inmanarea fisei fiscale, eliberarea de adeverinte etc., daca in cotractele colective de munca aplicabile sunt prevazute, angajatorul poate avea si alte obligatii specifice.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 31/1990concediu crestere copilconcediul de maternitateCCCCodul munciidizolvare

Data aparitiei: 19 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contractul individual de munca al salaraitei aflate in CCC poate inceta de drept Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]