Poti intra in somaj imediat dupa incetarea CCC?

Ana-Maria Tudor
Ana-Maria Tudor
01 August 2016
01 August 2016
Ana-Maria Tudor
Ana-Maria Tudor
somajincetare cccincetare concediu crestere copilsomaj dupa ccc
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pentru ca am primit mai multe intrebari pe adresa redactiei referitoare la incetarea concediului pentru cresterea copilului, ne propunem sa lamurim complet acest aspect.

Vom analiza in acest sens urmatorul studiu de caz: Imediat dupa incetarea CCC, salariata cere sa intre in somaj, fara sa presteze nici macar o zi de munca. Societatea din de aproximativ 6 luni de zile nu mai are activitate si s-au demarat procedurile de lichidare si dizolvare. Se poate ca salariata X sa intre in somaj fara ca angajatorul sa ii acorde preavizul de 20 de zile lucratoare deoarece nu are activitate?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Art. 56 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca, contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;

Desi legea prevede ca nu se poate dispune concedierea salariatilor in perioada in care beneficiaza de concediu de incapacitate temporara de munca sau de concediu pentru cresterea copilului, in aceasta situatie particulara, toate contractele individuale de munca vor inceta de drept chiar daca salariata se afla in concediu pentru cresterea copilului la data la care angajatorul isi inceteaza existenta ca urmare a dizolvarii.

Astfel, se va produce incetarea de drept a contractului individual de munca insa numai la data la care angajatorul isi inceteaza existenta ca urmare a dizolvarii. In cazul incetarii de drept a contractului individual de munca nu se acorda preaviz.

Art. 17 alin. (1) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, in vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
a) le-au incetat raporturile de munca din motive neimputabile lor;

Art. 5. - Prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) si i), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

Asadar, apreciem ca salariata va avea dreptul la indemnizatie de somaj daca contractul individual de munca va inceta de drept la data incetarii existentei angajatorului ca urmare a dizolvarii.

Anterior, nu exista posibilitatea incetarii contractului individual de munca astfel incat salariata sa beneficieze si de indemnizatie de somaj deoarece concedierea este interzisa timp de 6 luni de la revenirea in unitate.

Sursa: Portal Codul Muncii



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]