"Referitor la obligatia de informare conforma rt.17, alin. (1) si prevederilor alin. (2) Codul muncii, daca in contractul individul de munca sunt scrise toate elementele prevazute in informare, mai este necesar un alt document sau contractul/actul aditional semnat face ca obligatia sa fie considerata indeplinita?"
Raspunsul specialistului:
Conform art. 17 alin. (1) si (2) din Codul muncii:
(1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
(2) Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.
Astfel, avem doua situatii:
1. Situatia incheierii contractului individual de munca, caz in care, obligatia de informare se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca.
2. Situatia modificarii contractului individual de munca, caz in care, obligatia de informare se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii actului aditional la contractul individual de munca.
In concluzie, in functie de situatia in care va aflati, obligatia de informare se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii unuia dintre cele doua documente.
Raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre specialistii site-ului
PortalCodulMuncii.ro. Dati
click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<