Reprezentativitatea sindicatelor - dizolvarea sindicatelor

28 Aprilie 2006
28 Aprilie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebari:

1. Daca un sindicat nu mai indeplineste criteriul numarului de membri, respectiv 15 membri poate fi dizolvat? Din intiativa cui? A sindicatelor sau a patronatului? Care este temeiul legal pentru radierea sindicatului din registrul tinut de judecatorie. Deci nu ne intereseaza dizolvarea sindicatului ci radierea lui, pentru a nu mai avea personalitate juridica (capacitate procesuala).

2. Potrivit art. 17 din Legea nr. 130/1996 la negocierea contractelor colective de munca la nivel de unitate participa organizatiile sindicale care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: - au statut legal de organizatie sindicala; - numarul de membri ai sindicatului reprezinta cel putin o treime din numarul salariatilor unitatii. Indeplinirea conditiilor de reprezentativitate a organizatiilor sindicale se constata, la cererea acestora, de catre judecatoria in a carei raza teritoriala se afla sediul unitatii. Care este temeiul legal in situatia in care organizatia sindicala nu mai indeplineste criteriul numarului de membri? Sindicatul mai are 10 membri de sindicat, deci sub o treime din nr. salariatilor. are sentinta de reprezentativitate obtinuta in urma cu 2 ani si este afiliat la confederatia fratia. ce actiune poate introduce patronatul sau celalat sindicat reprezentativ, temeiul de drept pentru a se constata ca nu mai este reprezentativ?

Raspuns:

           Dizolvarea sindicatului intervine ca urmare a hotararii membrilor sau a delegatilor acestora stabilita potrivit statutului propriu (art. 36 din Legea nr. 54/2004). Asadar, membrii ramasi constata, intocmind un proces verbal, ca sindicatul se dizolva pe motivul neindeplinirii conditiei legale a numarului minim de membrii. Patronatul sau membrii unui alt sindicat nu au dreptul de a constata ei aceasta situatie.
          Unul dintre efectele principale ale dizolvarii sindicatului priveste patrimoniul. Acesta se imparte potrivit dispozitiilor din statut sau, in lipsa unor astfel de prevederi, potrivit adunarii de dizolvare.
           Daca statutul nu prevede modul de distribuire a patrimoniului si nici adunarea de dizolvare nu a luat nici o hotarare in aceasta privinta, tribunalul judetean sau al municipiului Bucuresti, sesizat de oricare membru al organizatiei sindicale, hotaraste asupra distribuirii patrimoniului, atribuindu-l unei organizatiei din care face parte sindicatul sau, daca nu face parte din nici o organizatie, unei alte organizatii sindicale cu specific asemanator.
           Cei care au dreptul si obligatia de a solicita instantei mentiunea dizolvarii sindicatului, ca persoana juridica, sunt conducatorii acesteia sau lichidatorii acesteia. Daca in termen de 5 zile de la data redactarii procesului-verbal de dizolvare, niciunul dintre acestia nu solicita instantei sa faca mentiune in registru cu privire la dizolvare, atunci competenta de a solicita instantei acest lucru revine oricaruia dintre membrii organizatiei. In plus, liderul sindical va fi sanctionat contraventional pentru ca nu a solicitat efectuarea mentiunii respective. Asadar, nu va putea solicita efectuarea acestei mentiuni patronatul sau un membru al unui alt sindicat.
          In ceea ce priveste insa a doua problema a dumneavoastra, anume reprezentativitatea acestui sindicat, solutia este diferita. Potrivit legii, reprezentativitatea este recunoscuta de catre instanta pentru 4 ani. Dar, daca in decursul acestor 4 ani intervine o imprejurare obiectiva (cum este scaderea numarului de membri sub limita legala) din cauza careia sindicatul isi pierde reprezentativitatea, orice persoana interesata (inclusiv patronatul cau reprezentantii unui alt sindicat) pot introduce actiune in instanta, pentru a se reanaliza conditiile de reprezentativitate a sindicatului respectiv.  
            In acest sens s-au pronuntat in mod constant instantele judecatoresti, admitand actiuni introduse in temeiul art. 21 din Constitutie, pentru reanalizarea reprezentativitatii mai inainte de implinirea termenului de 4 ani. Pentru a da doar un exemplu, sentinta civila nr. 48/2000 a Judecatoriei Constanta cuprinde exact solutia pe care am prezentat-o.
           In concluzie, dizolvarea sindicatului nu poate fi decisa decat de membrii acestuia, dar incetarea reprezentativitatii poate fi solicitata de catre orice persoana interesata, la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul unitatea.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]