Consultanta in afaceri | Manager
detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

Acordarea tichetelor de masa in 2012


Tichetele de masa au fost eliminate din randurile veniturilor neimpozabile inca din 2010 si sunt tratate, pe cale de consecinta, si in prezent drept venituri salariale.


Aceasta eliminare din cadrul veniturilor neimpozabile a fost realizata incepand cu iulie 2010.

Nefiind introduse in mod expres de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 in randurile veniturilor din salarii potrivit art. 55 alin. (1) — (3), prin Hotararea Guvernului nr. 791/2010 tichetele de masa sunt incluse in randurile veniturilor din salarii si considerate asimilate salariilor prin completarea pct. 68 lit. a) cu liniuta a 8-a care mentioneaza si tichetele de masa.

Normele metodologice pentru aplicarea art. 57 din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, prevad la pct. 106 ca venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 55 alin. (1) — (3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate.

Asadar, in venitul brut lunar realizat intra venitul din salarii, veniturile asimilate salariilor carora li se aplica aceleasi reguli de impunere si avantajele acordate de angajator.

Potrivit reglementarilor Codului fiscal, veniturile in natura se cumuleaza in vederea impozitarii in luna in care acestea au fost primite de salariati. In aceeasi maniera, respectand regula generala, sunt tratate si celelalte venituri din salarii (de exemplu primele), cumulandu-se cu veniturile de natura salariala ale lunii in care se platesc. In mod similar, Hotararea Guvernului nr. 791/2010 a reglementat impozitarea valorii nominale a tichetelor de masa, acordate potrivit legii, ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite. Prin urmare, contravaloarea tichetelor de masa va fi inclusa in statul de salarii in scopul impozitarii. Calculul, retinerea si virarea impozitului pe salarii se va efectua de catre angajator, contravaloarea tichetelor de masa fiind impozitata prin cumulare cu celelate venituri de natura salariala realizate in luna in care sunt acordate.

In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii, reglementarile referitoare la scutirea de la plata acestora, stabilite potrivit art. 8 din Legea nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, raman in vigoare, salariatul datorand de fapt pentru veniturile respective numai impozitul pe venitul din salarii. In concluzie, chiar daca aceste venituri sunt supuse impozitului pe salarii, angajatorul nu va calcula contributiile obligatorii asupra tichetelor de masa care se acorda in continuare cu respectarea prevederilor Legii nr. 142/1998, potrivit prevederilor art. 29615 lit. o) din Codul fiscal.

Avand in vedere tratarea tichetelor de masa drept venituri salariale, consideram ca trebuie sa aveti in vedere luarea lor in calcul la determinarea deducerilor personale la locul unde se afla functia de baza a salariatului. Astfel, in temeiul pct. 88 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 56 din Codul fiscal, deducerea personala este stabilita in functie de venitul brut lunar din salarii realizat la functia de baza de catre contribuabil si numarul de persoane aflate in intretinerea acestuia. In acest sens, va recomandam sa adoptati o conduita preventiva in raport cu administratia fiscala si sa procedati la stabilirea deducerii personale in functie de toate veniturile brute realizate de salariat in luna respectiva.

Din aceasta perspectiva, influenta impozitarii tichetelor de masa va fi dubla, majorand baza de calcul al impozitului, prin cumularea valorii lor cu celelalte venituri salariale in vederea impozitarii si prin stabilirea unei deduceri personale mai mari. In concluzie, impozitul mai mare va fi suportat de catre salariat, caruia ii va fi diminuat castigul salarial cu acest impozit pe salarii mai mare.
Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 02 Aprilie 2012

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Reconstituire Vechime In Munca

Intrebare: Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare: o persoana a lucrat in perioada 1980-1990 la un CAP - ca si cioban. Mentionez ca aceasta are Carnet de munca, cu perioada lucrata acolo (pentru perioada 01.01.1980-31.12.1986 cu contract de munca, in baza unei Decizii 53/90 art.5), iar din anul 1987.01.01 pana in 31.12.1990, la acelasi CAP, in baza unui contract de munca, totalizand 11 ani de munca. A solicitat pensie (pentru limita de varsta) insa Casa de pensii i-a explicat ca are doar 11 ani, si mai are de achitat inca pentru 2 ani contributia de pensii, pentru a avea drept la pensie. A achitat respectiva suma - pe baza de contract cu casa, insa la momentul la care a cerut din nou pensia, i s-a comunicat ca defapt din dosarele lor, reiese faptul ca are ca si stagiu de cotizare valabil doar 1 an. si ca nu va primi pensie. (s-a eliberat si adeverinta/decizie in acest sens) Mentionez de asemenea si faptul ca toate documentele care ar fi atestat faptul ca aceasta persoana a lucrat acolo au fost distruse. Intrebarea este: ce poate face aceasta persoana? Se poate judeca pentru reconstituirea vechimii in munca? Daca da, cu cine? Din ceea ce am citit pe internet, in acest caz pe instanta reconstituirea nu se poate face, avand carnet de munca, iar cei de la casa de pensii ne-au comunicat ca pe instanta nu putem dovedi nimic cu martori, doar inscrisurile dovedindu-i vechimea. Ce este de facut pentru a-si lua dreptul de pensie? Va multumesc frumos

Raspuns: chiar daca aceasta are carnet de munca, insa acesta este singurul inscris care aparent mai exista? (... citeste tot raspunsul aici
Trimite opinia ta comunitatii legislatiamuncii.ro
  Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Adauga acest articol in site-ul tau

ALTE ARTICOLE REFERITOARE LA tichete de masa:

ULTIMELE ARTICOLE REFERITOARE LA tichete de masa: