Noile masuri fiscale par sa creeze discuti printre angajatori, iar cea referitoare la obligativitatea de a oferi bonuri de masa in numerar se pare ca nu va intra in vigoare, asa cum se vehicula cu cateva zile in urma.
Concret, angajatorul va putea decide daca va da
tichete de masa in forma de pana acum sau va acorda salariatilor numerar, conform declaratiilor oferite miercuri (20.09.2023) de catre ministrul Finantelor, Marcel Bolos, la Palatul Victoria, relateaza Agerpres.
Intrebat daca tichetele de masa vor fi platite pe carduri restrictionate ca pana acum sau vor fi bani cash, ministrul a raspuns: "Am lasat la latitudinea angajatorului sa decida daca va da banii pe tichet, cum spunem noi, sau ii va da in numerar, va plati oamenilor in numerar. Aceasta este decizia angajatorului cu privire la felul in care va da oamenilor indemnizatia de hrana".
Intrebat daca s-ar mai putea vorbi de la 1 ianuarie de reducerea taxarii pe munca sau de majorarea pensiilor, ministrul Marcel Bolos a declarat: "Deocamdata suntem in aceasta situatie de dificultate si situatie pe care o avem cu sustenabilitatea financiara a Romaniei. Nu cred ca putem sa punem asa devreme in discutie un astfel de subiect. Obiectivul pe care l-a anuntat domnul prim-ministru acesta este, dar trebuie, prudent, sa il avem in vedere si sa vedem cum evolueaza planul de masuri si mai ales impactul pe care il are planul de masuri asupra echilibrului macroeconomic."
Salariul minim diferentiat, in functie de studii
Ministrul a fost intrebat si "Daca putem vorbi de la 1 ianuarie de salariu minim diferentiat in functie de domeniul in care activeaza salariatul minim in functie de studii, cum aveam inainte? Cumva o sa mergeti pe aceasta idee de salariu minim diferentiat, pentru ca, cumva, am ajunge punctul in care am putea oferi salarii minime in functie de cat ar putea sa produca acel om?"
"In Consiliul National Tripartid de astazi (n.n. 20 septembrie) s-a stabilit ca, saptamana viitoare, Guvernul Romaniei, cu membrii Consiliului, se vor intalni pe problema salariului minim pe economie de la 1 ianuarie. Cum ar fi corect? Acum e limpede ca un salariu unic pe diferite domenii de activitate, cu diferit specific al activitatii, nu cred ca este unul foarte oportun. Haideti sa vedem ce se va decide saptamana viitoare. Fiecare domeniu de activitate are particularitatile lui si in general domeniile unde se foloseste creatia si mintea, acolo exista si valoare adaugata mare si o sa vedem cum se va decide in final in Consiliu. (...) Abordarea diferentiata, daca ma intrebati pe mine, in nume personal, da, abordarea diferentiata in functie de specificul activitatilor, dar e un consiliu care decide in final."
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<