legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Tichete de masa nedistribuite salariatilor. Cum va proceda angajatorul?

tichete de masa nedistribuitetichete de masa neridicatetichete de masa refuzatetichete de masa facilitate
Tichetele de masa sunt una dintre cele mai apreciate facilitati oferite de angajatori, conform unui sondaj de opinie realizat in cursul anului trecut.

Incepem prin a mentiona ca potrivit art. 5 din Legea 142/1998, in cazul tichetelor de masa pe suport de hartie, acestea se distribuie lunar, de catre angajator, in ultima decada a fiecarei luni pentru luna urmatoare.

Angajatorul este cel care trebuie sa efectueze distribuirea, pentru fiecare salariat, a unui numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea.

Dar ce se petrece cu acele tichete de masa nedistribuite sau neridicate? Sunt tichete de masa refuzate, practic?

"Va rog sa ne spuneti ce trebuie sa facem cu tichetele de masa impozitate si neridicate de catre angajat? Trebuiesc inregistrate in contabilitate? Este obligat angajatorul sa le trimita la adresa angajatului?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Prevederile art. 9 din Legea 142/1998 si art. 16 din HG 23/2015 impun salariatului restituiea la sfarsitul fiecarei luni, la data stabilita de angajator sau la data incetarii contractului individual de munca, a tichetelor de masa pe suport hartie acordate pentru luna in curs, dar necuvenite si neutilizate potrivit prevederilor legale sau contravaloarea acestora, respectiv valoarea corespunzatoare tichetelor de masa alimentate si necuvenite, in cazul tichetelor de masa pe suport electronic.

Totodata, este reglementata si situatia in care in cazul in care salariatul utilizeaza intr-o luna un numar de tichete de masa mai mare decat numarul de zile lucrate, iar angajatorul nu a incasat de la salariat contravaloarea tichetelor utilizate si necuvenite.


Responsabilul cu distribuirea tichetelor de masa, in cadrul companiei. Care sunt atributiile sale


In cadrul oricarei companii sau institutii publice, este desemnata o persoana care trebuie sa se ocupe de gestionarea si distribuirea tichetelor de masa.

Pentru a avea aceste atributii, angajatul cu pricina trebuie sa fie atent la cateva aspecte, pentru a sti daca doreste sa supervizeze si sa initieze acest proces...citeste mai multe despre tichetele de masa aici >>>


In acest caz angajatorul acorda acestuia pentru luna urmatoare un numar de tichete de masa egal cu numarul de zile lucratoare, diminuat cu numarul de tichete acordate pentru luna anterioara si necuvenite, astfel ca numar de tichete de masa sa nu poata depasi numarul de zile lucratoare, salariatului cuvenindu-i-se lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care sunt prezenti la lucru in unitatea angajatorului.


IMPORTANT!

Asadar, motivul neridicarii tichetelor de masa de catre salariat nu a fost precizat, tocmai de aceea consideram ca va trebui sa fie consemnata initierea procedurii de remitere a tichetelor de masa si eventual refuzul salariatului de primire a lor. Angajatorul trebuie sa aiba in vedere faptul ca potrivit Normelor de aplicare a Legii 142/21998 aprobate prin HG 23/2015 este reglementata returnarea de catre angajator catre unitatea emitenta a tichetelor de masa pe suport hartie neutilizate de salariati.


Totodata, neputand interveni in mecanismul de atribuire a tichetelor de masa, Codul fiscal are rolul doar de a stabili tratamentul fiscal aplicat acestor beneficii acordate salariatilor in conditiile legale.

In contextul nedistribuirii tichetelor de masa nu se poate considera ca salariatului i-au fost acordate tichete de masa astfel ca acestea nu pot fi considerate avantaje si impozitate...mai multe pe PortalCodulMuncii >>>
de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete de masa nedistribuitetichete de masa neridicatetichete de masa refuzatetichete de masa facilitate

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 21 Martie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Tichete de masa nedistribuite salariatilor. Cum va proceda angajatorul? Nota: 4 din 5 - 5 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Nerespectarea obligatiilor din informare la angajare. ConsecinteIntrebare: In cazul in care unui salariat i s-a precizat in Informarea prealabila angajarii ca, dupa 6 luni de activitate, va primi o marire salariala, dar nu a fost precizat in contractul individual de munca, care ar fi sanctiunea pe care angajatorului ar putea-o primi ca urmare a nerespectarii acordarii maririi? In plus, prin procedura interna, dupa cele 6 luni de activitate, salariatului i s-a intocmit de catre superiorul direct o evaluare conform careia nu a acumulat suficienta experienta si nu isi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]