Art. 39 – alin. (1)Angajatorul asigura, sub rezerva art. 9, evaluarea starii de sanatate pentru fiecare lucrator inaintea expunerii la pulberi de azbest si/sau de materiale cu continut de azbest.
(2)Evaluarea prevazuta la alin. (1) trebuie sa includa un examen specific al aparatului respirator, potrivit anexei care face parte integranta din prezenta hotarâre.
(3)O noua evaluare a starii de sanatate, pentru fiecare lucrator, trebuie sa se realizeze cel putin o data la fiecare 3 ani, pe toata perioada in care are loc expunerea.
(4)Medicul de medicina a muncii trebuie sa intocmeasca un dosar medical pentru fiecare lucrator, potrivit reglementarilor in vigoare.
Art. 40 – alin. (1)In urma supravegherii medicale prevazute la art. 39, medicul de medicina a muncii trebuie sa recomande angajatorului sau sa determine eventualele masuri individuale de protectie ori de prevenire care trebuie luate.
(2)Masurile prevazute la alin. (1) pot include, daca este cazul, retragerea lucratorului afectat de la orice expunere la pulberile provenite din azbest si/sau din materiale cu continut de azbest.
Art. 41 – alin. (1)Medicul de medicina a muncii trebuie sa furnizeze lucratorilor vizati informatii si recomandari cu privire la evaluarea starii lor de sanatate la care pot fi supusi dupa incetarea expunerii la azbest si/sau la materiale cu continut de azbest.
(2)Medicul de medicina a muncii care raspunde de supravegherea medicala a lucratorilor poate recomanda continuarea supravegherii medicale dupa incetarea expunerii, pe durata pe care o considera necesara pentru a proteja sanatatea persoanei in cauza.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
(3)Continuarea supravegherii sanatatii prevazuta la alin. (2) se face potrivit reglementarilor in vigoare.
Art. 42 - Lucratorul expus sau angajatorul poate solicita revizuirea evaluarilor starii de sanatate prevazute la art. 41 alin. (2), potrivit reglementarilor in vigoare.
Art. 43 – alin. (1)Angajatorul tine evidenta lucratorilor desemnati sa efectueze activitatile prevazute la art. 4 intr-un registru in care trebuie sa indice natura si durata activitatii acestora, precum si a expunerii la care acestia sunt supusi, sub rezerva art. 9.
(2)Medicul de medicina a muncii responsabil cu supravegherea starii de sanatate are acces la registrul prevazut la alin. (1).
(3)Fiecare lucrator interesat poate avea acces la propriile lui rezultate continute in registrul prevazut la alin. (1).
(4)Lucratorii si/sau reprezentantii lor din intreprindere ori din unitate pot avea acces la informatiile colective anonime cuprinse in registrul prevazut la alin. (1).
Art. 44 – alin. (1)Registrul prevazut la art. 43 alin. (1) si dosarele medicale individuale prevazute la art. 39 trebuie pastrate cel putin 40 de ani de la incetarea expunerii, potrivit reglementarilor in vigoare.
(2)In cazul in care intreprinderea isi inceteaza activitatea, angajatorul trebuie sa predea directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti documentele prevazute la alin. (1), potrivit reglementarilor in vigoare.
Art. 45 – alin. (1)Registrul operativ national al bolilor profesionale declarate ca urmare a expunerii la azbest, inclusiv azbestoza si mezoteliomul, este constituit la nivelul Centrului national de coordonare metodologica si informare privind bolile profesionale din Institutul de Sanatate Publica Bucuresti.
(2)Raportarea bolilor profesionale prevazuta la alin. (1) se face potrivit anexei nr. 22 din Hotarârea Guvernului nr. 1.425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006.