CNPP: Numarul beneficiarilor de indemnizatie sociala pentru pensionari, in SCADERE

Mara Dobrin
Mara Dobrin
04 Decembrie 2024
04 Decembrie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
indemnizatie sociala pentru pensionari
CNPP: Numarul beneficiarilor de indemnizatie sociala pentru pensionari, in SCADERE
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca numarul total al beneficiarilor de indemnizatie sociala pentru pensionari a fost, in noiembrie 2024, de 919.906 persoane, cu 5.959 mai mic in comparatie cu luna precedenta.

Aceste date au fost centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), aratand ca 829.495 erau pensionari din sistemul public, iar 90.411 pensionari proveniti din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

Referitor la pensionarii din sistemul public, valoarea medie a indemnizatiei suportate de la bugetul de stat a fost de 527 de lei. Cele mai mari valori au fost inregistrate in judetele: Maramures (de 612 lei), Hunedoara (598), Cluj (595 lei), Bistrita-Nasaud si Prahova (586 lei).

Cei mai multi beneficiari ai acestei indemnizatii erau in Bucuresti - respectiv 38.663 - si in judetele Suceava (34.739 pensionari), Iasi (30.737), Dolj (29.661), Prahova (27.487) si Bacau (26.889).

In ceea ce priveste pensionarii agricultori, indemnizatia sociala medie suportata de la bugetul de stat a fost de 342 de lei, valoarea cea mai mare fiind inregistrata in judetele Ilfov (482 lei), Gorj (443 lei), Hunedoara (422 lei) si in Sectorul 2 al Capitalei (438 lei).

Numarul cel mai mare de beneficiari din randul pensionarilor agricultori se inregistra in judetul Iasi (6.318 persoane), urmat de judetele Botosani (5.952), Dolj (5.790), Olt (5.269) si Teleorman (5.203).

 

Indemnizatia sociala pentru pensionari - ce reprezinta?

 

Beneficiarii sistemului public de pensii, ale caror venituri din pensii si indemnizatii, cumulate, se situeaza sub valoarea de 1.281 de lei, incaseaza lunar acest cuantum, denumit "Indemnizatie sociala pentru pensionari", conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, conform CNPP.

Indemnizatia sociala pentru pensionari se determina ca diferenta intre nivelul acestei indemnizatii si cuantumul insumat al veniturilor din pensii (atat din sistemul public de pensii, cat si din alte sisteme neintegrate acestuia) si din alte drepturi, stabilite si platite de sistemul public de pensii in baza unor legi speciale, fiind suportata din bugetul de stat si nu din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Initial, aceasta se numea pensia sociala minima garantata, fiind o masura de reducere a saraciei si de imbunatatire a standardului de viata al populatiei, acordata pensionarilor sistemului public de pensii, cu domiciliul in Romania.

Ulterior, incepand cu data de 3 iulie 2010, sintagma „pensie sociala minima garantata" a fost  inlocuita cu  „indemnizatie sociala pentru pensionari".

De ce? Pentru a evidentia faptul ca pensia sociala minima garantata nu reprezenta o categorie noua/distincta de pensie, intrucat nu era o prestatie de asigurari sociale ci un ajutor cu caracter social.


Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?

Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]