UPDATE 25 iulie: Taxa de solidaritate nu va introdusa, conform declaratiilor premierului Mihai Tudose, care a anuntat ca aceasta masura nu ar fi una oportuna.
Asadar, potrivit news.ro, Mihai Tudose a declarat ca Guvernul renunta la aceasta taxa, fiind "prea putin pentru a face ceva si prea mare deranjul."
Aceasta decizie vine ca urmare a declaratiilor mai multor specialisti in domeniu, care au specificat ca o astfel de masura ar fi discriminatorie, nefiind cinstit fata de oamenii care reusesc sa faca performanta in anumite domenii.
Surse interne au declarat ca erau vizati cei care castigau peste 14.500 lei, ceea ce inseamna de zece ori mai mult decat salariul minim brut.
La sfarsitul lunii trecute (iunie 2017) surse politice au declarat ca acesti bani ar ajunge la bugetul de Sanatate, informeaza
Mediafax.
Iata ce a declarat, in acest sens, ministrul de finante desemnat la acea vreme, Ionut Misa:
"Taxa de solidaritate se va adresa in special celor cu venituri exceptionale. Incercam sa nu afectam deloc clasa de mijloc. Astazi analizam plafonul de minim 10 salarii minime pe economie, ceea ce inseamna, ca cifra, 14.500 lei. Este vorba de ce depaseste 14.500 lei net. Vrem sa ne asiguram ca acest plafon este considerat un venit exceptional ca nu cumva sa impozitam o zona care nu ne este astazi... Nu am definit inca procentul."
Se va renunta la impozitarea dividendelor Totusi, va disparea impozitul pe dividende de la data de 1 ianuarie 2018, iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%.
Noul guvern are in vedere si majorarea cu cel putin 20% a impozitului pe profit obtinut din extractia de resurse naturale care nu sunt prelucrate in Romania.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Posibilitate continuare activitate. Pensie limita de varstaIntrebare: Avem un angajat (nascut la data de 09.08.1962.), pentru care am primit de la Casa Teritoriala de Pensii o informare legata de decizia de admitere privind acordarea pensiei pentru limita de varsta, data emiterii deciziei de pensionare fiind 10.01.2025. Angajatul doreste sa lucreze in continuare. Intrebarea noastra este suntem obligati sa desfacem CIM? Daca da, cu ce data? Dupa desfacerea CIM putem sa reangajam fara ca dl. in cauza sa nu piarda pensia? Am avea nevoie urgent de un raspuns!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM cu clauza de telemunca. Act aditional de modificare telemunca hibridIntrebare: Avem situatia urmatoare: - cim actual cu clauza de telemunca - Recent ni s-a impus lucrul de la birou 3 zile pe saptamana (conditiile impuse: WFO minim 3 zile/saptamana, Luni este munca de la birou, Fara zile consecutive de lucru de acasa) Care este cel mai corect mod de a implementa in contractul de munca acest nou regim hibrid? este obligatoriu sa facem act aditional sau este suficienta o decizie interna? Care este cea mai corecta formulare pentru noua clauza de regim hibrid in CIM?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<