Problema:
Bancile solicita print screen Revisal precum si alte acte (CIM, AA, etc.). Codul muncii spune ca se elibereaza la cererea angajatului (nu a bancii!) toate documentele care atesta calitatea de salariat. As dori sa stiu daca eliberand o adeverinta de salariat (cu data angajarii, tipul contractului de munca, norma de lucru, si salariul) semnata de director nu este suficienta, sau este necesar sa devenim sclavii bancilor ca sa facem dovada calitatii de salariat?! Azi, de exemplu, foarte insistent au zis ca vor ultimul act aditional pentru a vedea salariul, desi am zis ca ultima modificare salariala este rezultata din contractul colectiv de munca, prin urmare nu exista un act aditional facut. Ce solutie vedeti?
Raspuns:
Obligatia angajatorului de a elibera documente care sa priveasca situatia de salariat a solicitantului este una legala, fiind prevazuta ca atare prin dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. h) din Codul muncii, republicat.
Adeverinta eliberata de angajatori trebuie sa reflecte intocmai evidentele interne ale unitatii, ele nefiind acte creatoare de drepturi, angajatorul asumandu-si responsabilitatea pentru conformitatea continutului acestor adeverinte cu actele interne de natura primara.
Adeverintele creeaza doar prezumtia ca cele atestate sunt conforme cu evidentele, responsabilitatea revenind unitatii pentru prezentarea unei alte situatii decat cele reale.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Dupa cum stim, bancile nu lucreaza pe prezumtii, acordarea creditelor bancare desfasurandu-se dupa reguli specifice activitatii bancare, aceste institutii bancare justificand un interes legitim in ceea ce priveste solicitarea respectivelor documente, si anume acela ca trebuie sa se asigure de realitatea veniturilor obtinute de persoana solicitanta a creditului bancar.
In ceea ce priveste salariul, nu se poate stabili prin contractul colectiv de munca (CCM) precum ca modificarea salariilor angajatilor se face prin contractul colectiv de munca. Salariul constituie element al contractului individual de munca al salariatului, prin urmare trebuie stipulat in CIM sau in situatia modificarii lui, intr-un act aditional la CIM. Prin urmare, chiar daca prin CCM ati negociat cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, dupa caz, drepturi in ceea ce priveste salarizarea personalului, modificarea CIM ale salariatilor in privinta salariului impunea incheierea unor acte aditionale la CIM cu salariatii.