PSI: Utilizarea echipamentelor cu ecrane de vizualizare in conditii de siguranta

01 Aprilie 2013
01 Aprilie 2013
SSM si PSIconditii de sigurantautilizarea echipamentelor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care pot fi efectele asupra sanatatii in cazul utilizarii incorecte a unui echipament cu ecran de vizualizare?

- O pozitie incorecta si folosirea in exces a calculatorului pot provoca devieri ale coloanei vertebrale, hernie de disc, tulburari de vedere.

- Folosit in exces, calculatorul poate pune grave probleme de sanatate la nivelul oaselor, tendoanelor si muschilor.

- Principalele tulburari musculare si osteo-articulare sunt cauzate de pozitia incorecta de la locul de munca si a duratei mentinerii acestei pozitii.

- Din cauza pozitiei aplecate in fata monitorului, poate fi afectata coloana vertebrala. Cu timpul pot aparea devieri ale coloanei vertebrale, in special devierile in plan axial, cifoze sau afectiuni vertebrale, dar si devieri in plan frontal, scolioze, la inceput reversibile, dar care pot deveni ireversibile. Durerea cervicala sau lombara poate insoti aceste deviatii ale coloanei.

- Hernia de disc cervicala poate aparea ca urmare a pozitiei vicioase si efortului sustinut de a mentine extremitatea cefalica in fata calculatorului.

- Osteoporoza apare in cazuri extreme, favorizata fiind de activitatile sedentare prelungite.

- Pozitia rigida a bratelor pe langa corp, in timpul tastarii duce la compresiunea vaselor si a nervilor din zona cervicala, brahiala si pectorala, cu durere locala.

- Pozitia prea inalta a tastaturii, lovirea cu prea multa putere a tastelor si activitatea de durata, fara pauze conduc la aparitia sindromului de tunel carpian, consecinta a comprimarii nervului median la nivelul tunelului carpian de catre tendoanele incordate ale flexorilor mainii.

- Cei care lucreaza in fata unui monitor in fiecare zi sunt predispusi la oboseala vizuala (numita medical astenopie acomodativa), care se manifesta prin:

Simptome oculare
- marirea distantei minime de vedere clara,
- incetosarea vederii,
- vedere dubla,
- lacrimare excesiva,
- senzatie de uscaciune oculara,

Simptome nervoase
- dureri de cap,
- ameteli,
- oboseala generala,
- iritabilitate,

Scaderea randamentului in munca:
- numar crescut de erori,
- timp crescut de executie a sarcinilor.

- La nivelul ochilor aceste consecinte apar ca urmare a faptului ca perceptia caracterelor de pe monitor este diferita de receptarea simbolurilor tiparite. Caracterele de pe ecran nu au acelasi contrast, deoarece intensitatea punctelor luminoase este maxima in centru si diminuata catre margini, ceea ce presupune o acomodare prelungita din partea cristalinului. Pe langa aceasta, se produce si diminuarea reflexului de clipit cu uscaciune la nivelul corneei. Toate acestea duc la slabirea vederii si la o senzatie de oboseala cronica.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]