"Avem urmatoarea speta: in luna iunie 2024, o salariata cu contract de munca 8 ore/zi, functie operator interviu, solicita angajatorului decontarea ochelarilor de vedere recomandati de medicul oftamolog in urma unui control efectuat in luna martie 2024. Ca documente ne-a trimis fisa de consultatie oftalmologica cu diagnostic miopie cu astigmatism compus si recomandare consult neurologic pentru crize de ingustare camp vizual si reteta de ochelari pentru distanta. Mentionez ca salariata a facut ultimul control periodic de medicina muncii in octombrie 2023, iar pe fisa de aptitudini nu are recomandare de la medicul de medicina muncii pentru consult oftalmologic. Avand in vedere cele de mai sus, va rog sa imi spuneti daca angajatorul este obligat sa deconteze salaratei atat consultatia, cat si c/v ochelarilor de vedere, in conditiile HG 1028/2006."
Raspunsul specialistilor:
Conform HG 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare:
40 de modele de Regulament Intern gata redactate! Folositi-le si evitati astfel amenzi de pana la 50.000 de lei!
Inspectorii ITM verifica mereu existenta acestui act si modul cum este intocmit, detalii AICI >>>
Art. 12
Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:
a) inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b) ulterior, la intervale regulate;
c) ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.
Art. 13
Lucratorii beneficiaza de un examen oftalmologie, daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 arata ca acesta este necesar.
Art. 14
Daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 sau ale examenului la care face referire art. 13 arata ca este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda activitatii respective.
Art. 15
Masurile luate potrivit art. 12-14 nu trebuie sa implice in nici un caz costuri financiare pentru lucratori.
Art. 16
Protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punctul de vedere al costurilor in cadrul sistemului national de sanatate, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Conform HG 355/2007 privind supravegeherea sanatatii lucratorilor:
Art. 5
(1) Angajatorul trebuie sa se afle in posesia unei evaluari a riscului asupra sanatatii lucratorilor.
(2) Evaluarea riscului asupra sanatatii se actualizeaza daca s-au produs schimbari semnificative din cauza carora evaluarea ar fi depasita sau atunci cand rezultatele supravegherii sanatatii o impun.
Din reglementarile mai sus expuse rezulta ca angajatorul trebuie sa ia masurile necesare pentru ca salariatii care lucreaza la monitor sa beneficieze de un examen al ochilor.
Nu este culpa salariatei ca nu a beneficiat de un astfel de examen, ci a angajatorului.
In speta prezentata inteleg ca ochelarii nu sunt prescrisi de medic pentru lucru la monitor, ci pentru distanta asa incat angajatorul nu are obligatia de a suporta costul acestora cata vreme nu o ajuta pe salariata in raport cu lucrul la monitor.
Cu toate acestea, angajatorul trebuie sa asigure examenul ochilor salariatilor care presteaza activitate la monitor. Daca in urma acestui consult rezulta ca salariatii necesita ochelari de vedere care sa-i ajute sa previna sau sa corecteze deficientele de vedere in raport cu lucru la monitor, angajatorul trebuie sa suporte costul acestora.
In consecinta, angajatorul va asigura salariatei controlul oftalmologic prin intermediul medicului de medicina muncii, iar daca in urma acestui control reiese ca salariata necesita ochelari de vedere pentru lucru la monitor, angajatorul va suporta costul acestora.
Pe langa aceste controale oftalmologice, orice angajator ar trebui sa isi reglementeze o procedura privind decontarea ochelarilor care sa respecte reglementarile legale, pentru a exista un cadru procedural al decontarii costului ochelarilor ori chiar al achizitionarii ochelarilor de angajator evitand astfel probleme de genul celei expuse.
Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atestat pentru angajare paznic. ExceptiiIntrebare: Putem angaja fara atestat de paza, pe perioada nedeterminata, pe postul de agent de securitate, o persoana care a avut calitatea de politist /cadru militar sau soldat/gradat voluntar? Multumesc,
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru programatorIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu o fisa de post pentru programator cod COR 251202
vezi AICI raspunsul specialistilor <<