OBLIGATIA angajatorului in legatura cu problemele de vedere ale salariatilor

probleme vedere salariatidecontare ochelari salariati
OBLIGATIA angajatorului in legatura cu problemele de vedere ale salariatilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem urmatoarea speta: in luna iunie 2024, o salariata cu contract de munca 8 ore/zi, functie operator interviu, solicita angajatorului decontarea ochelarilor de vedere recomandati de medicul oftamolog in urma unui control efectuat in luna martie 2024. Ca documente ne-a trimis fisa de consultatie oftalmologica cu diagnostic miopie cu astigmatism compus si recomandare consult neurologic pentru crize de ingustare camp vizual si reteta de ochelari pentru distanta. Mentionez ca salariata a facut ultimul control periodic de medicina muncii in octombrie 2023, iar pe fisa de aptitudini nu are recomandare de la medicul de medicina muncii pentru consult oftalmologic. Avand in vedere cele de mai sus, va rog sa imi spuneti daca angajatorul este obligat sa deconteze salaratei atat consultatia, cat si c/v ochelarilor de vedere, in conditiile HG 1028/2006."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform HG 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare:
 
40 de modele de Regulament Intern gata redactate! Folositi-le si evitati astfel amenzi de pana la 50.000 de lei!
 
Inspectorii ITM verifica mereu existenta acestui act si modul cum este intocmit, detalii AICI >>>
 
Art. 12
Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:
a) inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b) ulterior, la intervale regulate;
c) ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.
Art. 13
Lucratorii beneficiaza de un examen oftalmologie, daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 arata ca acesta este necesar.
Art. 14
Daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 sau ale examenului la care face referire art. 13 arata ca este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda activitatii respective.
Art. 15
Masurile luate potrivit art. 12-14 nu trebuie sa implice in nici un caz costuri financiare pentru lucratori.
Art. 16
Protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punctul de vedere al costurilor in cadrul sistemului national de sanatate, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Conform HG 355/2007 privind supravegeherea sanatatii lucratorilor:
Art. 5
(1) Angajatorul trebuie sa se afle in posesia unei evaluari a riscului asupra sanatatii lucratorilor.
(2) Evaluarea riscului asupra sanatatii se actualizeaza daca s-au produs schimbari semnificative din cauza carora evaluarea ar fi depasita sau atunci cand rezultatele supravegherii sanatatii o impun.
 
Din reglementarile mai sus expuse rezulta ca angajatorul trebuie sa ia masurile necesare pentru ca salariatii care lucreaza la monitor sa beneficieze de un examen al ochilor.
Nu este culpa salariatei ca nu a beneficiat de un astfel de examen, ci a angajatorului.
In speta prezentata inteleg ca ochelarii nu sunt prescrisi de medic pentru lucru la monitor, ci pentru distanta asa incat angajatorul nu are obligatia de a suporta costul acestora cata vreme nu o ajuta pe salariata in raport cu lucrul la monitor. 
 
Cu toate acestea, angajatorul trebuie sa asigure examenul ochilor salariatilor care presteaza activitate la monitor. Daca in urma acestui consult rezulta ca salariatii necesita ochelari de vedere care sa-i ajute sa previna sau sa corecteze deficientele de vedere in raport cu lucru la monitor, angajatorul trebuie sa suporte costul acestora.
 
In consecinta, angajatorul va asigura salariatei controlul oftalmologic prin intermediul medicului de medicina muncii, iar daca in urma acestui control reiese ca salariata necesita ochelari de vedere pentru lucru la monitor, angajatorul va suporta costul acestora.
 
Pe langa aceste controale oftalmologice, orice angajator ar trebui sa isi reglementeze o procedura privind decontarea ochelarilor care sa respecte reglementarile legale, pentru a exista un cadru procedural al decontarii costului ochelarilor ori chiar al achizitionarii ochelarilor de angajator evitand astfel probleme de genul celei expuse. 
 
Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
probleme vedere salariatidecontare ochelari salariati

Data aparitiei: 20 Iunie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

OBLIGATIA angajatorului in legatura cu problemele de vedere ale salariatilor Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Munca in zi de repaus saptamanal si in zi de sarbatoare legalaIntrebare: Avem un depozit cu vanzare en-gross, cu 3 salariati, in cadrul unui Centru comercial care are program L-V 9:00-17:00 si Sambata 9:00-14:00.Va rog sa-mi spuneti daca este corect sau nu, modul de acordare al zilelor libere pentru fiecare caz in parte: 1. Salariatul 1 a lucrat sambata pe 22.06.2024 si luni 24.06.2024 (liber national) si primeste liber platit in zilele de 25 si 26.06.2024 plus sporul de weekend. Este suficient sau se considera cele 2 zile libere doar pt. ziua de weekend lucrata si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Tichetele de masa se acorda numai la functia de bazaIntrebare: Va rugam sa ne spuneti daca un salariat incadrat cu norma intreaga si functie de baza la societatea X, si incadrat cu contract de munca cu timp partial la societatea Y, poate beneficia de tichete de masa de la societatea Y?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]