In trecut au existat acte normative care reglementau activitatea in unitatile cu foc continuu.
Din primul alineat al preambulul Decretului Consiliului de Stat 400/1981 masinilor, intarirea ordinii si disciplinei in munca in unitatile cu foc continuu sau care au instalatii cu grad ridicat de pericol in exploatare, republicat, (act normativ in prezent abrogat prin Legea 319/2006 privind protectia si securitatea muncii) deducem ca unitatile cu foc continuu sunt cele in care exista instalatii, utilaje si masini cu foc continuu.
Art. 4 din decret prevedea ca unitatile cu foc continuu sau care au instalatii, utilaje ori masini cu grad ridicat de pericol in exploatare, respectiv fabricile, uzinele, sectiile, sectoarele, atelierele sau alte compartimente de productie similare care au in dotare astfel de mijloace, se stabilesc de Consiliul de Ministri, la propunerea Ministerului Aprovizionarii Tehnico-Materiale si Controlului Gospodaririi Fondurilor Fixe si Ministerului Muncii impreuna cu ministerele si celelalte organe centrale.
Totodata, conform art. 21 din acelasi decret, unitatile a care se refera art. 4 se vor stabili prin hotarire a Consiliului de Ministri pina la data intrarii in vigoare a prezentului decret. Pentru noile capacitati de productie stabilirea acestor unitati se face cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea lor in functiune.
Stabilirea unitatilor cu foc continuu sau care au instalatii, utilaje ori masini cu grad ridicat de pericol in exploatare a fost facuta prin Hotararea Consiliului de Ministri 6/1982.
Astfel, potrivit art. 1 din acest act normativ, unitatile cu foc continuu sau care au instalatii, utilaje ori masini cu grad ridicat de pericol in exploatare, respectiv combinatele, intreprinderile, fabricile, uzinele, sectiile, sectoarele, atelierele sau alte compartimente de productie similare care au in dotare astfel de mijloace, supuse regimului stabilit prin Decretul Consiliului de Stat nr. 400/1981, sunt cele prevazute in anexele nr. 1-78*), care fac parte integranta din prezenta hotarare.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Legis Plus Legislatia Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
*) Anexele se comunica institutiilor interesate prin grija Secretariatului General al Consiliului de Ministri.
HCM 6/1982 a fost abrogat prin HG 233/2004 privind declararea ca abrogate a unor acte normative.
Asadar, la ora actuala nu mai sunt in vigoare aceste acte normative mentionate ce stabileau unitatile cu foc continuu, insa prin dispozitiile 141 din Codul muncii s-a prevazut posibilitatea existentei unor locuri de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.