Informarea si protectia sporita a lucratorilor sezonieri in strainatate. Noutati Ministerul Muncii

protectie lucratori sezonieri strainatatemunca in strainatateministrul muncii raluca turcan
Informarea si protectia sporita a lucratorilor sezonieri in strainatate. Noutati Ministerul Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, si ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, au semnat marti, 30 martie 2021, un Protocol de colaborare care prevede actiuni de informare a cetatenilor romani care lucreaza sezonier in strainatate, precum si actiuni de control a agentilor de plasare a fortei de munca si a agentilor de munca temporara. 
 
Documentul face parte dintr-un Plan de actiune mai amplu al Ministerului Muncii pentru anul 2021, care urmareste cresterea gradului de informare a lucratorilor sezonieri cu privire la drepturile pe care le au atunci când aleg sa munceasca in strainatate, in vederea diminuarii riscurilor si vulnerabilitatilor care apar in conditii de munca ilegale si pentru asigurarea unei protectii sporite a acestora.
 
”Experienta anilor trecuti ne-a aratat ca, anual, in luna martie, multi cetateni romani pleaca sa lucreze sezonier in tari din spatiul UE. Stim bine ca, din pacate, multi dintre ei pleaca pe filiere informale, fara a se asigura ca vor avea contract de munca si ca le vor fi respectate niste conditii decente de trai. Vrem ca aceste situatii de abuz asupra lucratorilor români sa inceteze, iar pentru ca lucrurile sa se schimbe este extrem de important ca oamenii sa aiba informatii corecte, iar noi, autoritatile, sa venim in intâpinarea nevoilor lor si sa ii sprijinim”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan
 
Protocolul incheiat intre cele doua institutii prevede ca Ministerul Afacerilor Interne sa asigure difuzarea spotului publicitar/spoturilor publicitare, precum si a celorlalte materiale dedicate campaniei, la sediile unitatilor/subunitatilor MAI, stabilite de comun acord cu MMPS, ca masura de informare si preventie, sa asigure crearea unei sectiuni pe pagina web de start a MAI :“ESTI LUCRATOR SEZONIER IN STRAINATATE?– Informeaza-te, lucreaza legal si cunoaste-ti drepturile pentru a fi protejat!­” si sa participe, dupa caz, la elaborarea de ghiduri, instructiuni, notificari care au legatura cu Planul, conform domeniului de competenta.
 
Documentul mai prevede ca in cadrul activitatilor comune, MAI, prin Politia Româna, Jandarmeria Romana, Politia de Frontiera Româna si Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane va asigura sprijin, potrivit competentelor legale, reprezentantilor MMPS pe timpul realizarii acestora.
 
Astfel, prin actiuni de informare, verificare si control, comune cu inspectorii de munca sau separat, a agentilor de plasare a fortei de munca, a agentilor de munca temporara sau a persoanelor care pleaca pe cont propriu agentii MAI vor verifica si modul in care sunt puse in aplicare masurile si restricţiile impuse in contextul pandemiei de Covid-19.
 
In cadrul campaniei “ESTI LUCRATOR SEZONIER IN STRAINATATE?– Informeaza-te, lucreaza legal si cunoaste-ti drepturile pentru a fi protejat!­”, Ministerul Muncii a realizat un spot publicitar si a facut deja demersuri pentru difuzarea acestuia pe canalele de informare in masa video si audio.
 
Un protocol similar a fost incheiat si cu Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, institutie care, printer altele, va asigura sprijinul necesar pentru distribuirea pliantelor de informare care fac parte din campanie, in punctele de plecare ale lucratorilor, precum si sa faciliteze difuzarea spoturilor de informare in gari, aeroporturi, statii de metrou, acolo unde exista sisteme video.


Sursa: Ministerul Muncii

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii si Legea dialogului social 2023


NOU: Codul muncii si Legea dialogului social 2023 in  format tiparit!

Prevederile Codului muncii au fost modificate prin acte normative recente, cum ar fi Legea nr. 283/2022, care a introdus schimbari privind contractul individual de munca, regulamentul intern sau timpul de munca, precum si o serie de noi drepturi ale salariatului

La fel, Legea nr. 367/2022 a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii schimba multe lucruri din vechea legislatie si vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
protectie lucratori sezonieri strainatatemunca in strainatateministrul muncii raluca turcan

Data aparitiei: 02 Aprilie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Informarea si protectia sporita a lucratorilor sezonieri in strainatate. Noutati Ministerul Muncii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Societate cooperativa. Conventie de munca. CIMIntrebare: Societatea Cooperativa Mestesugareasca X, are in totalitate 12 angajati: Un nr de 11 angajati au contract individual de munca (CIM) si 1 angajat are conventie individuala de munca (CIV specifica cooperatiei) Angajatul cu CIV are functia de administrator dar este si unul din cei 5 asociati aii Societatii Cooperative Mestesugaresti X Intrebare: Poate angajatul sa ramana asociat la SCM X dar sa treaca de la la CIV la CIM cu transmitere in Revisal? Cum trebuie procedat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Concediu fara plata dupa CCCIntrebare: Avem o salariata care are contractul de munca suspendat pentru Concediu crestere si ingrijire copil pana la varsta de 2 ani - pentru al 2-lea copil, suspendare care expira la data de 07.07.2023. Salariata ne anunta ca ar fi insarcinata cu al 3 -lea copil si ne intreba daca putem sa o trecem in concediu fara salariu pana la data cand va naste copilul al 3 lea? Mentionam ca NU a prezentat pana in prezent un document de la medicul de familie ca ar fi insarcinata. Va rugam sa ne spuneti, cum ar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"
MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]