Avantaje in natura: autovehicule. Evaluare.

avantaje in naturaautovehiculsalarizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Evaluarea avantajelor in natura pentru salariati – autovehicule

Anumite avantaje fac obiectul unei evaluari forfetare, in timp ce altele sunt estimate in functie de valoarea lor pe piata. Avantajele in natura primite cu titlu gratuit sunt evaluate la pretul pietei la locul si data acordarii avantajului.

Avantajele primite cu plata partiala sunt evaluate ca diferenta intre pretul pietei la locul si data acordarii avantajului si suma reprezentand plata partiala. Evaluarea utilizarii in scop personal a bunurilor din patrimoniul afacerii cu folosinta mixta se face proportional cu utilizarea in scop personal a bunului sau serviciului.

In cazul autovehiculelor, evaluarea avantajului se face astfel:

- se aplica procentul de 1,7% pentru fiecare luna, la valoarea de intrare a acestuia, in cazul evaluarii folosintei cu titlu gratuit a vehiculului din patrimoniul afacerii folosit numai in scop personal;

- proportional cu numarul de kilometri parcursi in interes personal din valoarea de intrare x 1,7%, in cazul utilizarii mixte (in interes personal si in interesul serviciului) a vehiculelor din patrimoniul afacerii, justificat cu foaia de parcurs;

- la nivelul chiriei, in cazul in care vehiculul folosit numai in scop personal este inchiriat de la o terta persoana;



- proportional cu numarul de kilometri parcursi in interes personal din nivelul chiriei, in cazul in care vehiculul folosit in interes personal si in interesul serviciului este inchiriat de la o terta persoana.

Salarizarea de la A la Z: primiti saptamanal, in casuta dvs. de e-mail, cele mai noi informatii legate de avantaje in natura, tichete de masa, calcul salariu, spor de vechime. Click aici pentru detalii!

Atentie! Persoanele juridice detinatoare de vehicule au obligatia sa elibereze foaie de parcurs sau ordin de serviciu pentru vehiculele care pleaca in cursa.
  
1. De exemplu, o societate comerciala acorda unui salariat folosinta personala in totalitate a unui autoturism care are o valoare de intrare de 35.000 lei.
Avantajul lunar impozabil, in situatia in care potrivit foii de parcurs este evidentiata numai folosinta in interes personal, se determina inmultind valoarea de intrare cu procentul de 1,7%, astfel:
30.000 lei x 1,7% = 510 lei.

Suma de 510 lei reprezinta venit al lunii in care avantajul este primit si se cumuleaza in vederea impunerii cu celelalte venituri salariale platite in acea luna salariatului.
 
2. Daca salariatul foloseste autoturismul din patrimoniul societatii atat in interes de serviciu, cat si in interes personal, este obligatorie completarea unei foi de parcurs, unde vor fi consemnate numarul de kilometri parcursi in interes personal si in interes de serviciu.

In cadrul determinarii distantei parcurse in interes personal (in vederea determinarii avantajului in natura) nu se va lua in considerare distanta dus-intors de la domiciliu la locul de munca, evidentiata in foaia de parcurs.

Daca intr-o luna, spre exemplu, rezulta din foaia de parcurs 250 km parcursi, din care 75 km efectuati in interes personal si 175 km efectuati in interes de serviciu, avantajul impozabil se va determina proportional cu kilometrii parcursi in interes personal, astfel:
30.000 lei x 1,7% = 510 lei
Folosirea in scop personal reprezentand 30 % (75 km in interes personal: 250 km parcursi %), avantajul va fi: 510 lei  x 30% =153 lei

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
avantaje in naturaautovehiculsalarizare

Data aparitiei: 07 Februarie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Avantaje in natura: autovehicule. Evaluare. Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]