Sfatul specialistului: Copiii minori sunt considerati intotdeauna intretinuti

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
16 Ianuarie 2020
16 Ianuarie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
copii minori intretinerepensie alimentara 2020deducere suplimentara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cadrul unei firme, o salariata are in intretinere un copil pentru care tatal plateste pensie alimentara in valoare de 1000 lei/lunar in urma divortului. Copilul (in varsta de 17 ani) se afla in custodia mamei, iar aceasta vrea sa-l ia in intretinere la deducere suplimentara. Facem mentiunea ca salariata este angajata cu salariul minim brut pe tara de 2230 lei. In aceste conditii are dreptul la deducere suplimentara?
 
Raspunsul specialistului:
 
Deducerea personala este reglementata de art. 77 din Codul fiscal - Legea 227/2015. Deducerea personala se acorda de angajatori tuturor salariatilor numai la locul unde acestia au functia de baza, contractul individual de munca putand fi cu norma intreaga sau cu timp partial sau pe durata determinata sau nedeterminata. Functia de baza poate fi declarata si la contractul cu timp partial (a se vedea cazul salariatilor pensionati gradul III).
 
Obligatia stabilirii persoanelor aflate in intretinerea contribuabilului in functie de care se atribuie deducerea personala este in sarcina platitorului de venit din salarii, la functia de baza.
Conform art. 77 alin. (3) din Codul fiscal, persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 510 lei lunar, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 62 lit. o), w) si x) si/sau a pensiilor de urmas cuvenite conform legii, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Conform art. 13 alin. (5) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, nu sunt considerate persoane aflate in intretinere persoanele majore condamnate, care executa pedepse privative de libertate.
 
In concluzie, doar persoanele majore condamnate, care executa pedepse privative de libertate nu sunt considerate persoane aflate in intretinere.
 
Asadar, copilul aflat in custodia mamei, in varsta de 17 ani, poate fi luat de mama in intretinerea sa. Totodata, copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, ai contribuabilului, sunt considerati intotdeauna intretinuti.
 
 
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]