Acordare tichete de masa
Intrebare:
Daca o societate comerciala decide sa acorde tichete de masa salariatilor, ea este obligata sa acorde aceste tichete tuturor salariatilor şi acelaşi numar de tichete de masa pentru fiecare angajat?
Raspuns:
Acordarea de tichete de masa poate face obiectul unei negocieri, cu respectarea legalitatii.
In cazul in care la nivel de unitate a fost negociat un contract colectiv de munca, modalitatea şi conditiile in care se acorda tichete de masa vor fi stabilite prin intermediul acestui contract.
In privinta unei negocieri individuale, ne manifestam rezerva intrucat aceasta ar putea fi generatoare a unui act discriminatoriu.
De asemenea, in lipsa obligatiei de a negocia un contract colectiv de munca la nivel de unitate, precum şi in situatia in care, deşi a fost negociat, acesta nu s-a incheiat, va recomandam stabilirea criteriilor de selectie a personalului ce beneficiaza de tichete de masa prin Regulamentul intern. Criteriile de selectie trebuie sa fie obiective, nediscriminatorii.
Prin dispozitiile art. 2 din Hotararea de Guvern nr. 5/1999 privind Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 142/1998, au fost stabilite prevederile care trebuie introduse obligatoriu in contractele colective de munca ale unitatilor care acorda angajatilor tichete de masa, pe care va sfatuim sa le aplicati şi in cazul reglementarii prin intermediul Regulamentului intern:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum şi valoarea nominala a tichetului de masa, in limita valorii maxime admise de lege, tinandu-se cont de posibilitatile financiare ale unitatii angajatoare;
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
b) numarul de zile lucratoare din cadrul unei luni calendaristice, pentru care angajatii urmeaza a primi tichete de masa ;
c) criteriile de selectie privind acei salariati din unitate care urmeaza a beneficia de tichete de masa.
Criteriile de selectie pentru acordarea de tichete de masa pot avea in vedere:
- conditiile concrete de lucru in care salariatii işi desfaşoara activitatea;
- capacitatea lor profesionala;
- elemente specifice activitatii desfaşurate in cadrul unitatii.
Prin urmare, acordarea de tichete de masa constituie numai o facilitate, nu un drept al tuturor angajatilor unei unitati. Limita acordarii acestora este data de posibilitatile financiare ale unitatii, tinand cont de conditiile de munca şi de calitatile individuale ale salariatilor.