Nu exista obligativitate in ceea ce priveste calcul si plata acestei contributii.
Asigurarea obligatorie pentru concedii si indemnizatii vizeaza persoanele fizice, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, daca:
A. desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente;
B. desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la lit. A;
C. beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii;
250 Modele Fise de Post
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
D. nu beneficiaza de veniturile mentionate la A, B sau C, dar sunt:
a) asociati, comanditari sau actionari, cu exceptia pensionarilor;
b) abrogat;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile in care au inceput stagiul de cotizare pana la data de 1 ianuarie 2006.
Avantajele utilizarii conventiilor civile rezida in usurinta cu care pot fi incheiate si in volumul mic de obligatii ce revin celor doua parti. Daca prin folosirea metodologiei de impozitare cu 16% beneficiile constau in diminuarea obligatiilor fata de contributiile obligatorii ale caror calcul, retinere, virare si declarare ar cadea in sarcina angajatorului pentru veniturile din salarii, nu trebuie sa uitam ca incheierea lor trebuie sa fie una ocazionala si sa nu genereze o activitate dependenta.