Vesti bune cu privire la avantajele primite de catre salariatii romani in ultimul an. Concret, conform unui studiu de specialitate, valoarea medie lunara a beneficiilor extra-salariale acordate in Romania, in 2022, a crescut cu 11% fata de anul anterior, pana la 696 lei/luna pentru fiecare angajat.
Care sunt celor mai dorite beneficii extra-salariale in Romania?
Topul celor mai dorite beneficii extra-salariale, in anul 2022, a ramas acelasi ca in anul precedent, inregistrand insa cresteri semnificative la nivel de preferinte in randul angajatilor: cadourile - beneficii in natura (28%, cu o crestere de 44% fata de 2021), turismul intern, prin voucherele de vacanta (25%, +50%) si cadourile oferite pentru ocazii speciale (15%, +39%), conform cercetarii anuale Benefit, realizat de Edenred Romania, citate de
Agerpres.
Telemunca - un beneficiu preferat de salariatii romani
In acelasi timp, un beneficiu preferat de angajati este reprezentat de telemunca, fiind folosit si pentru plata utilitatilor. Topul citat exclude cardul de masa, care ramane in continuare beneficiul numarul 1 preferat de angajatii din Romania.
Studiul de specialitate releva faptul ca toate sectoarele de activitate din Romania au inregistrat cresteri in ceea ce priveste bugetele de beneficii flexibile oferite angajatilor.
Astfel, pe primul loc se claseaza companiile din zona serviciilor financiare, cu un buget mediu acordat de 792 lei/luna/angajat, fiind sectorul cu cea mai mare crestere comparativ cu 2021, cand bugetul mediu lunar alocat era de 622 lei/angajat. Pe locul doi, la fel ca in 2021, sunt companiile din IT & software, care au inregistrat o crestere a bugetului mediu lunar alocat de la 676 lei/angajat la 726 lei/angajat, iar pozitia a treia revine companiilor de servicii, unde angajatorii au alocat un buget mediu de 723 lei/luna/angajat.
Beneficii flexibile oferite angajatilor
Pe ultimele locuri se claseaza companiile din constructii, cu o medie de 408 lei/luna/angajat, si sectorul sanatate si asistenta sociala, cu un buget mediu de 415 lei/luna/angajat.
Angajatii din sectorul finante & servicii acceseaza lunar, in medie, un numar de 3,3 beneficii flexibile, fiind urmati de cei din IT & software, cu o medie de trei beneficii flexibile, respectiv de angajatii din productie si industrie, cu o medie de 2,3 beneficii flexibile.
In ceea ce priveste flexibilitatea beneficiilor, clasamentul este condus de Millenials (1981-1995), cu un numar mediu de trei beneficii, urmat de Generatia X (1961-1980), cu 2,8 beneficii in medie, si de Generatia Z (>1995), cu un numar mediu 2,7 beneficii. Ultimul loc revine angajatilor din generatia Baby Boomers (1945-1960), cu o medie de 2,5 beneficii.
Sursa foto free: unsplash.com
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<