Cum castiga statul 150 de milioane de lei de la Pilonul II de pensii? Expertii explica

Mara Dobrin
Mara Dobrin
24 Noiembrie 2022
24 Noiembrie 2022
Mara Dobrin
Mara Dobrin
statul castiga bani de la pilonul II de pensiipilonul II de pensii
Cum castiga statul 150 de milioane de lei de la Pilonul II de pensii? Expertii explica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se pare ca statul roman castiga nu mai putin de 150 de milioane de lei prin impozitarea dividendelor de la Pilonul II de pensii, iar participantii pierd 100 de milioane de lei.
 
Aceste informatii sunt sustinute de Cristian Popa, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, potrivit Agerpres:
 
"As vrea sa vorbesc despre doua schimbari legislative care sunt amplu dezbatute in aceasta perioada, si anume OUG-ul de taiere a comisioanelor unde, am realizat singur calculele, 50 de milioane de lei s-ar muta de la administratori la participantii de fonduri de pensii. Se planuieste taierea comisionului din contributii, de 0,5%. Mai este o alta ordonanta, cred ca s-a si aprobat de catre plenul Parlamentului, OG 16 care introduce impozitarea dividendelor. La fel am facut calculele. 150 de milioane de lei pleaca de la participanti la stat, impozit pe dividende. E o estimare grosiera, dar e destul de simplu calculul. Stim cat sunt dividendele, stim cat sunt activele. Deci 50 de milioane de lei pleaca de la administratori la participanti, de la participanti pleaca 150 de milioane de lei la stat. Deci la finalul zilei, din cele doua proiecte legislative avem urmatoarele cifre: administratorii inchid ziua cu minus 50 de milioane de lei, participantii inchid ziua cu minus 100 de milioane de lei, statul inchide ziua cu 150 de milioane de lei", a declarat Cristian Popa, la masa rotunda privind viitorul pensiilor romanilor organizata de Comisia pentru antreprenoriat si turism a Camerei Deputatilor.
 
Popa a mai specificat si ca, daca impartim 50 de milioane de lei la 8 milioane de participanti, o sa vedem ca statul salveaza 6 lei pe an pentru fiecare roman:
 
"Mi se pare ca e genul de reforma care nu se incadreaza in ce ne spune jalonul PNRR cu privire la cresterea sustenabilitatii sistemului. As continua cu alta idee. Banuiesc ca stiti fiecare dintre dumneavoastra cat aveti in contul de pe Pilonul II. Eu am facut studii si v-as intreba urmatorul lucru: stiti cat de mult ati contribuit la Pilonul I, in aceeasi perioada? Presupun ca stiti cat aveti in Pilonul II. Nu va tin in suspans, de 7,3 ori mai mult ati platit la Pilonul I incepand cu 2007, de cand a fost lansat sistemul. Atat ati fi avut in Pilonul II daca nu mergeau la stat. Eu m-am crucit cand am vazut. Am inmultit suma cu 7,3. Primul meu job a fost cam in aceeasi perioada. Deci am contribuit toata perioada. Daca ati contribuit mai mult, cu atat mai mult ati dat la stat. Mie mi s-a parut o cifra foarte, foarte mare. Un alt aspect la fel de important. Am calculat "eficienta" Pilonului I si am ajuns la un calcul foarte simplu. Am inceput aceste investigatii pentru a-mi raspunde la propriile intrebari, dar cred ca sunt relevante pentru toata societatea. Deci eficienta Pilonului I. Un roman mediu plateste contributia de 25% pe un salariu mediu, deci 25% din 6.500 de lei, plateste lunar 1.620 de lei timp de 35 de ani pentru a primi un punct de pensie. Acum, ce primeste la schimb? Dupa 35 de ani primeste un punct de pensie care este 1.586 de lei plus / minus 12,5% timp de 16,3 ani pentru ca atat traieste romanul in medie la varsta de pensionare, la 65 de ani. Deci platim o suma timp de 35 de ani si primim aproape aceeasi suma timp de 16 ani", a declarat Cristian Popa.
 
Este demn de mentionat ca aceste calcule sunt valabile doar daca respectivul contributor ajunge la 65 de ani. Daca nu va ajunge la aceasta varsta, randamentul este de minus 100%.
 
"Nu mai spun ca este Pilonul I nesustenabil pentru ca m-a certat domnul ministru al Muncii, dar spun ca Pilonul II de pensii, din calculele pe care CFA Romania le-a facut, este de trei ori mai eficient", a mai specificat Cristian Popa.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]