Deducerea suplimentara de 200 de lei pentru salariul minim - se poate ACORDA si unui pensionar?

deducere suplimentara 200 de leifacilitati suma 200 de leideducere suplimentara 200 lei salariu minim
Deducerea suplimentara de 200 de lei pentru salariul minim - se poate ACORDA si unui pensionar?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un pensionar este angajat la o Asociatie de Proprietari, cu CIM din 2022, 8 ore pe zi, avand un salariu minim brut de 2.550 lei, pana la 31.12.2022 si incepand cu 01.01.2023, cu salariul minim de 3.000 lei brut. Nu mai are alte contracte individuale de munca. Daca veniturile din pensia pe care o detine nu sunt impozitate, mai poate beneficia de deducere personala si pentru veniturile din salarii aferente acestui contract de munca, considerandu-se ca are si functie de baza la Asociatie, in baza unei declaratii pe propria raspundere pe care trebuie sa o predea angajatorului? Se poate acorda si deducerea suplimentara de 200 lei pentru salariul minim in aceste conditii? Trebuie transmisa de catre angajator si o alta declaratie, in afara declaratiei lunare 112?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Codul fiscal in art. 7 prevede astfel:
 
Art. 7: Definitii ale termenilor comuni
 
In intelesul prezentului cod, cu exceptia titlurilor VII si VIII, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
 
2.activitate dependenta la functia de baza - orice activitate desfasurata in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, declarata angajatorului ca functie de baza de catre angajat; in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, angajatul este obligat sa declare numai angajatorului ales ca locul respectiv este locul unde exercita functia pe care o considera de baza;
 
La pct. 14 din Titlul IV  alin. (9) al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal se mentioneaza ca in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, locul declarat de persoanele fizice angajate. Angajatul are obligatia sa declare numai angajatorului la care a ales functia pe care o considera de baza, pentru un singur loc de munca, prin depunerea declaratiei pe propria raspundere. Declaratia pe propria raspundere nu reprezinta un formular tipizat.
 
Pensionarii pot beneficia de deducere personala de baza intocmai ca orice alt salariat daca isi declara functia de baza la angajatorul respectiv. Nu exista nicio prevedere legala care sa excluda salariatul pensionar de la acordarea deducerii personale de baza. Locul unde ese exercita functia de baza nu poate fi locul de unde primeste pensia.
 
Veniturile salariale sunt declarate doar in declaratia 112. Nu se depune o alta declaratie.
 

Deducerea suplimentara de 200 lei la salariul minim

 
Conform art. XXXVII din OUG 168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative:
 
(1) Prin derogare de la prevederile art. 78, art. 139 alin. (1), art. 140, art. 157 alin. (1) si ale art. 2204 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, in cazul salariatilor care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza, nu se datoreaza impozit pe venit si nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/luna, reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
 
a)nivelul salariului de baza brut lunar stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna careia ii sunt aferente veniturile;
b)venitul brut realizat din salarii si asimilate salariilor, astfel cum este definit la art. 76 alin. (1)-(3) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza aceluiasi contract individual de munca, pentru aceeasi luna, nu depaseste nivelul de 4.000 lei inclusiv.
(2)Conditia prevazuta la alin. (1) lit. a) nu se considera a fi indeplinita daca, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si 31 decembrie 2023, este diminuat nivelul salariului de baza brut lunar stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri.
 
(3)Prevederile alin. (1) si (2) se aplica in acelasi conditii si in urmatoarele cazuri:
 
a)salariatilor care desfasoara activitate in sectorul agricol si industria alimentara si nu beneficiaza de facilitatile fiscale prevazute la art. 60 pct. 7, art. 1382 si la art. 154 alin. (1) lit. s) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
b)veniturilor din salarii si asimilate salariilor, astfel cum sunt definite la art. 76 alin. (1)-(3) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, obtinute in baza unui raport de serviciu, potrivit legii.
 

Facilitatile pentru suma de 200 lei

 
(4)Suma de 200 de lei prevazuta la alin (1) se diminueaza in functie de:
 
a)perioada din luna in care salariul de baza/solda lunara din contractul individual de munca sau raportul de serviciu, dupa caz, sunt mentinute la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului;
b)data de la care angajatii noi sunt incadrati in munca la un nivel al salariului/soldei lunare, dupa caz, egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata;
c)fractia din luna pentru care se determina veniturile din salarii si asimilate salariilor;
d)data de la care inceteaza contractul individual de munca/raportul de serviciu, dupa caz.
(5)Prin derogare de la prevederile art. 146 alin. (56) si ale art. 168 alin. (61) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile aferente anului 2023, nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in luna pentru care se aplica prevederile art. 146 alin. (56)-(59) si ale art. 168 alin. (61) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se diminueaza cu suma de 200 lei lunar.
(6)Prevederile prezentului articol se aplica veniturilor aferente lunilor ianuarie-decembrie 2023 inclusiv.
 
Astfel cum puteti observa, facilitatile pentru suma de 200 lei se aplica daca sunt indeplinite cumulativ conditiile:
 
- Salariul de baza brut fara a include sporuri si alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna careia ii sunt aferente veniturile;
- Salariul de baza brut este realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga la functia de baza;
- Venitul brut nu depaseste suma de 4000 lei/luna.
 
Astfel, se acorda si facilitatea pentru suma de 200 lei daca persoana in cauza nu mai realizeaza si alte venituri din salarii/asimilate salarii peste salariul de baza de 3000 lei astfel incat cumulat cu salariul de baza sa depaseasca suma de 4000 lei.
 
Exemplu
 
Salariu de baza  - 3000 lei
Tichete de masa – 600 lei
Spor de ore suplimentare – 300 lei
Spor de vechime – 500 lei
 
Total venit brut - 4400 lei
 
Nu se poate beneficia de facilitati pentru suma de 200 lei intrucat venitul brut total depaseste 4000 lei.
 
Facilitatea pentru suma de 200 lei se acorda daca salariatul beneficiaza de un venit brut total lunar de cel mult 4000 lei din care  3.000 lei reprezentand salariu de baza, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga la functia de baza.
 
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in luna februarie 2023. Da click AICI pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deducere suplimentara 200 de leifacilitati suma 200 de leideducere suplimentara 200 lei salariu minim

Data aparitiei: 21 Martie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Deducerea suplimentara de 200 de lei pentru salariul minim - se poate ACORDA si unui pensionar? Nota: 2.67 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]