a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din OUG 111/2010 , celalalt parinte sau cealalta persoana care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
In aceasta situatie, persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
Daca solicitarea concediului de cel putin o luna se produce in ultima luna inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie se acorda incepand cu implinirea de catre copil a varstei de un an persoanei indreptatite care a solicitat initial dreptul, daca aceasta realizeaza venituri profesionale, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Astfel, salariata care opteaza pentru concediu crestere copil pana la 1 an, si solicita acordarea stimulentului de insertie cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an ori cu 6 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 3 ani in situatia copilului cu handicap, beneficiaza de stimulentul de insertie in suma de 500 lei lunar, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
Prin urmare, salariata care a optat pentru concediu crestere copil pana la implinirea copilului a varstei de un an, pentru a beneficia de stimulentul de insertie pana la implinirea copilului a varstei de doi ani, are doua optiuni:
1) cu o luna inainte de implinirea varstei de un an tatal copilului sa solicite concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului iar salariata mama sa revina la serviciu, sau
2) sa revina la serviciu cu 3 luni inainte de implinirea copilului a varstei de un an situatie in care tatal copilului nu mai are obligatia sa intre in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului.
Daca mama solicita concediu crestere copil pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani, daca tatal nu solicita acest drept, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.