In urma acestui acord, agentul de munca temporara pune la dispozitie utilizatorului un salariat angajat prin contract de munca temporara, in baza unui contract de punere la dispozitie incheiat in forma scrisa.
Contractul de punere la dispozitie este foarte rigid reglementat de lege, deci partile nu prea au ce sa negocieze. Astfel, contractul cuprinde in mod obligatoriu:
- motivul si scopul pentru care este necesara utilizarea unui salariat temporar;
- termenul misiunii de munca temporara si, daca este cazul, posibilitatea modificarii acestuia;
- caracteristicile specifice postului, in special calificarea necesara, locul executarii misiunii de munca temporara si programul de lucru;
- conditiile concrete de munca;
- echipamentele individuale de protectie si de munca pe care salariatul temporar trebuie sa le utilizeze;
- orice alte servicii si facilitati in favoarea salariatului temporar;
- valoarea contractului de care beneficiaza agentul de munca temporara, precum si remuneratia la care are dreptul salariatul;
- obligatia utilizatorului de a efectua instructajul de sanatate si securitate a muncii.
Atentie!
Pornind de la practica, este prevazut expres in Codul muncii orice clauza prin care se interzice angajarea de catre utilizator a salariatului temporar dupa indeplinirea misiunii este nula. In schimb, un astfel de contract poate fi incheiat si in perioada misiunii, cu acordul expres al agentului de munca temporara.
Desigur, dintre clauzele de mai sus multe sunt specifice oricarui contract, altele sunt logice, decurgand din mersul lucrurilor. Unele sunt insa specifice si destul de constrangatoare – iar asupra acestora trebuie sa se aplece cu mai multa atentie partile.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri