Intrebare: Este posibil ,legal, ca angajatul sa ceara sa i se retina din venitul net mai mult de 50% pentru a achita diversele obligatii financiare la terte persoane juridice, iar angajatorul sa raspunda acestei cereri fara a incalca legea
Raspuns:
Art. 169 alin. (1) din Codul muncii, republicat, prevede ca nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege. Alin. (2) din acelasi articol mentioneaza ca retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net (art. 169 alin. 4 din Codul muncii).
Totodata, potrivit art. 257 din Codul muncii suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca. Iar ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
250 Modele Fise de Post
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Aceste texte din Codul muncii se refera la daune (pagube) ce izvorasc din raporturile juridice de munca dintre angajator si salariat.
In acelasi timp art. 409 din Codul procedura civila prevede ca salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
- pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
- pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel. Aceste din urma prevederi se refera la urmarirea silita a veniturilor din salariu.
In speta prezentata de dumneavostra, in masura in care sumele a caror retinere si virare a fost solicitata de catre salariat nu reprezinta daune cauzate de catre acesta angajatorului si in masura in care nu sunt obiectul unei executari silite dispozitiile mai sus mentionate nu sunt aplicabile.. Astfel, apreciem ca la solicitarea salariatului sumele ar putea fi retinute din salariu si virate beneficiarilor acestor sume.