Reguli referitoare la procedura disciplinara pe care le puteti specifica in RI. Atentie la absentele nemotivate

regulamentul intern 2019prevederi absente nemotivate RIart 247-252 codul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In cazul absentarii de la locul de munca, angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.


IMPORTANT:

Daca salariatul lipseste de la locul de munca, apreciem ca angajatorul trebuie sa dispuna efectuarea cercetarii disciplinare prealabile urmand ca in cadrul cercetarii sa se stabileasca daca absenta salariatului are sau nu caracter motivat. Astfel, pentru a putea fi stabilit caracterul nemotivat al absentelor, este necesar a fi efectuata cercetarea disciplinara prealabila respectandu-se dispozitiile art. 251 din Codul muncii.

Regulile referitoare la procedura disciplinara trebuie sa fie prevazute in mod expres in Regulamentul intern, care este adus la cunostinta salariatilor (art. 242 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare).


Cum se pun in aplicare noile cerinte privind Protectia Datelor Personale?

Evita amenzile dure ale ANSPDCP. Intocmeste un Regulament Intern eficient!

37 de Modele de Regulament Intern - conforme cu GDPR, detalii aici >>>



"Avem prevazut in regulamentul intern al firmei si anume Angajatorul poate face concedieri fara preaviz in cazuri de abateri disciplinare grave daca angajatul: - a lipsit nemotivat 3 zile lucratoare intr-o luna In acest mod avem probleme ca unii agajati lipsesc 2 zile nemotivat, iar noi nu putem incepe cercetarea disciplinara. Vrem sa modificam regulamentul intern incepand cu 01.09.2019 1. A lipsit nemotivat 2 zile lucratoare intr-o luna 2. A lipsit nemotivat 3 zile lucratoare in trei luni 3. A lipsit nemotivat 4 zile lucratoare pana la 6 luni Juridic va rog sa-mi spuneti daca este in regula si putem porni cercetare disciplinara, urmata cu concediere cu aceste modificari la regulamentul intern."



Pentru a putea aplica sanctiuni disciplinare, trebuie sa existe in Regulamentul intern regulile concrete privind disciplina muncii, inclusiv enumerarea abaterilor disciplinare si procedura de cercetare disciplinara si de aplicare a sanctiunilor.

Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:


- avertismentul scris;
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.




ATENTIE!

Modalitatea legala de a-i penaliza pe muncitorii care lipsesc nemotivat mai multe zile dintr-o luna de la locul de munca se va face astfel cum angajatorul a reglementat procedura de sanctionare a salariatilor pentru absente nemotivate in Regulamentul Intern.
Astfel, pentru a aplica sanctiuni disciplinare, in Regulamentul intern trebuie sa aveti prevazute abaterile disciplinare si procedura de cercetare disciplinara si de aplicare a sanctiunilor.

La art. 247 – 252, Codul muncii are o serie de prevederi, obligatoriu de aplicat in ceea ce priveste raspunderea disciplinara a salariatilor (aceste prevederi pot fi detaliate in procedura disciplinara ce trebuie sa se regaseasca in regulamentul intern).


Pentru a putea aplica sanctiuni disciplinare, trebuie sa existe in Regulamentul intern regulile concrete privind disciplina muncii, inclusiv enumerarea abaterilor disciplinare si procedura de cercetare disciplinara si de aplicare a sanctiunilor.

De regula, mentionarea ca abatere disciplinara a depasirii a 3 absente nemotivate de la locul de munca, este definita ca abatere repetata si poate fi sanctionata chiar si cu desfacerea contractului de munca. Absentele pot fi in zile consecutive sau nu, depinde cum este reglementat prin Regulamentul intern.


Mentionam ca si pentru o absenta nemotivata poate fi demarata cercetarea disciplinara a salariatului (daca astfel reglementeaza angajatorului in Regulamentul intern), sanctiunea insa nu poate avea ca si consecinta concedierea.


Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
regulamentul intern 2019prevederi absente nemotivate RIart 247-252 codul muncii

Data aparitiei: 02 Septembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reguli referitoare la procedura disciplinara pe care le puteti specifica in RI. Atentie la absentele nemotivate Nota: 4.5 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]