legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Reguli referitoare la procedura disciplinara pe care le puteti specifica in RI. Atentie la absentele nemotivate

regulamentul intern 2019prevederi absente nemotivate RIart 247-252 codul muncii

In cazul absentarii de la locul de munca, angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.


IMPORTANT:

Daca salariatul lipseste de la locul de munca, apreciem ca angajatorul trebuie sa dispuna efectuarea cercetarii disciplinare prealabile urmand ca in cadrul cercetarii sa se stabileasca daca absenta salariatului are sau nu caracter motivat. Astfel, pentru a putea fi stabilit caracterul nemotivat al absentelor, este necesar a fi efectuata cercetarea disciplinara prealabila respectandu-se dispozitiile art. 251 din Codul muncii.

Regulile referitoare la procedura disciplinara trebuie sa fie prevazute in mod expres in Regulamentul intern, care este adus la cunostinta salariatilor (art. 242 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare).


Cum se pun in aplicare noile cerinte privind Protectia Datelor Personale?

Evita amenzile dure ale ANSPDCP. Intocmeste un Regulament Intern eficient!

37 de Modele de Regulament Intern - conforme cu GDPR, detalii aici >>>"Avem prevazut in regulamentul intern al firmei si anume Angajatorul poate face concedieri fara preaviz in cazuri de abateri disciplinare grave daca angajatul: - a lipsit nemotivat 3 zile lucratoare intr-o luna In acest mod avem probleme ca unii agajati lipsesc 2 zile nemotivat, iar noi nu putem incepe cercetarea disciplinara. Vrem sa modificam regulamentul intern incepand cu 01.09.2019 1. A lipsit nemotivat 2 zile lucratoare intr-o luna 2. A lipsit nemotivat 3 zile lucratoare in trei luni 3. A lipsit nemotivat 4 zile lucratoare pana la 6 luni Juridic va rog sa-mi spuneti daca este in regula si putem porni cercetare disciplinara, urmata cu concediere cu aceste modificari la regulamentul intern."Pentru a putea aplica sanctiuni disciplinare, trebuie sa existe in Regulamentul intern regulile concrete privind disciplina muncii, inclusiv enumerarea abaterilor disciplinare si procedura de cercetare disciplinara si de aplicare a sanctiunilor.

Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:


- avertismentul scris;
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
ATENTIE!

Modalitatea legala de a-i penaliza pe muncitorii care lipsesc nemotivat mai multe zile dintr-o luna de la locul de munca se va face astfel cum angajatorul a reglementat procedura de sanctionare a salariatilor pentru absente nemotivate in Regulamentul Intern.
Astfel, pentru a aplica sanctiuni disciplinare, in Regulamentul intern trebuie sa aveti prevazute abaterile disciplinare si procedura de cercetare disciplinara si de aplicare a sanctiunilor.

La art. 247 – 252, Codul muncii are o serie de prevederi, obligatoriu de aplicat in ceea ce priveste raspunderea disciplinara a salariatilor (aceste prevederi pot fi detaliate in procedura disciplinara ce trebuie sa se regaseasca in regulamentul intern).


Pentru a putea aplica sanctiuni disciplinare, trebuie sa existe in Regulamentul intern regulile concrete privind disciplina muncii, inclusiv enumerarea abaterilor disciplinare si procedura de cercetare disciplinara si de aplicare a sanctiunilor.

De regula, mentionarea ca abatere disciplinara a depasirii a 3 absente nemotivate de la locul de munca, este definita ca abatere repetata si poate fi sanctionata chiar si cu desfacerea contractului de munca. Absentele pot fi in zile consecutive sau nu, depinde cum este reglementat prin Regulamentul intern.


Mentionam ca si pentru o absenta nemotivata poate fi demarata cercetarea disciplinara a salariatului (daca astfel reglementeaza angajatorului in Regulamentul intern), sanctiunea insa nu poate avea ca si consecinta concedierea.


Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
regulamentul intern 2019prevederi absente nemotivate RIart 247-252 codul muncii

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 02 Septembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Reguli referitoare la procedura disciplinara pe care le puteti specifica in RI. Atentie la absentele nemotivate Nota: 4.5 din 5 - 7 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea alimentatiei de protectie salariatilor care presteaza activitatea in regim de telemuncaIntrebare: Pentru cresterea rezistentei organismului, angajatorul poate acorda alimentatie de protectie salariatilor care desfasoara activitate in regim de telemunca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Incetare detasare anterior termenului stabilit initial. ConditiiIntrebare: In ce conditii angajatorul cedent ii poate inceta detasarea unui salariat care a fost detasat pe o perioada de 1 an, inainte de expirarea acesteia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?
Descarcati GRATUIT raportul special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"
 

 


 
Angajarea - pasii catre o recrutare de succes
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]