legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Retinerile din salariu si ordinea de prioritate a creantelor

datoriidauneobligatiirecuperare creanteretineri salariuordinea de prioritate
Retinerile din salariu sunt din ce in ce mai frecvente in contextul actual in care gradul de indatorare al persoanelor fizice este in crestere. Fluctuatiile monedei nationale, dar si ale dobanzilor pot genera dificultati in rambursarea creditelor contractate. De asemenea, necesitatea obtinerii unor venituri suplimentare determina si aparitia altor obligatii fiscale in sarcina salariatului.
 
Fata de aceste situatii este necesara identificarea precisa a obligatiilor care revin angajatorilor
in cazul in care fata de salariatii proprii sunt declansate masuri de executare silita. Dupa cum este stiut retinerile din salariu sunt supuse unor reguli stricte cuprinse atat de Codul muncii, cat si de Codul de procedura civila. Dispozitii speciale privind retinerile din salariu sunt cuprinse si in reglementarile privind colectarea creantelor fiscale cuprinse in Codul de procedura fiscala.

Potrivit art. 169 din Codul muncii republicat "nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in
afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege". Cu exceptia retinerilor din salariu pentru sumele determinate de catre angajator reprezentand impozite si contributii, celelalte retineri se efectueaza numai in temeiul unui titlu executoriu si in cadrul procedurii executarii silite.

Mai mult, retinerea daunelor cauzate angajatorului nu poate fi efectuata pe baza oricarui titlu executoriu, ci numai in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. In sfera regulilor generale referitoare la retinerile salariale, prevederile alin. (4) al art. 169 impun limitarea tuturor retinerilor din salariu in fiecare luna la jumatatea salariului net. In cazul in care asupra venitului din salarii al angajatului sunt infiintate popriri de catre mai multi creditori, Codul muncii stabileste urmatoarea ordine de distribuire a sumelor retinute:

1. obligatiile de intretinere, conform Codului familiei respectiv Codului civil, dupa data de 1 octombrie 2011

Potrivit art. 84 din Codul familiei obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, adoptator si adoptat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti, frati si surori, precum si intre alte persoane in cazurile prevazute de lege. Obligatiile sunt similare, insa mult mai detaliate in cuprinsul art. 513 - 534 din noul Cod civil.
2. contributiile si impozitele datorate catre stat

Desi dispozitiile legale privind colectarea creantelor fiscale, in vigoare la data adoptarii Codului, defineau in mod clar notiunea de obligatii fiscale, aceasta nu a fost utilizata, textul utilizat in Cod fiind imprecis.

Sunt astfel considerate ca fiind datorate "catre stat", in prezent, bugetul general consolidat, si obligatiile fata de alte bugete (de exemplu, bugetele locale la care salariatul datoreaza impozite si taxe locale). In acelasi timp, chiar daca din formularea riguroasa lipsesc taxele (cum sunt, de exemplu, taxele datorate autoritatilor administratiei publice locale - taxa pentru detinerea de autovehicule) au acelasi regim ca si celelalte obligatii fiscale.

3. daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite

Daca in sistemul ordinii de prioritate prevazut de Codul de procedura fiscala creantele reprezentand obligatia de reparare a pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii sunt plasate pe un loc privilegiat, imediat dupa cheltuielile de executare, cu mult inaintea daunelor cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite, Codul muncii, prin enumerarea lacunara a ordinii de prioritate, inverseaza ordinea celor doua obligatii de plata ale salariatului.

4. acoperirea altor datorii

Prevederile Codului muncii se completeaza cu dispozitiile Codului de procedura civila. In acelasi timp, este de mentionat si faptul ca ordinea de prioritate a creditorilor urmaritori cuprinsa in Codul muncii este criticabila, deoarece omite alte creante care se sting chiar inaintea obligatiilor de intretinere.

Este cazul, spre exemplu, a cheltuielilor de executare pe care creditorul urmaritor le efectueaza in cadrul procedurii. Dificultatile sunt generate si de inconsecventa legiuitorului relevata de formularea lacunara a art. 164 alin. (3) din Codul muncii in raport cu cea cuprinsa in art. 170 din Codul de procedura fiscala, cu mult mai complexa si mai exacta.

Avand in vedere aceste diferente, dar si sfera raporturilor juridice reglementate, consideram ca din concursul a doua acte normativ a caror reglementare coincide, ultima prevaleaza.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
datoriidauneobligatiirecuperare creanteretineri salariuordinea de prioritate

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 13 Iulie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Retinerile din salariu si ordinea de prioritate a creantelor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Nerespectarea obligatiilor din informare la angajare. ConsecinteIntrebare: In cazul in care unui salariat i s-a precizat in Informarea prealabila angajarii ca, dupa 6 luni de activitate, va primi o marire salariala, dar nu a fost precizat in contractul individual de munca, care ar fi sanctiunea pe care angajatorului ar putea-o primi ca urmare a nerespectarii acordarii maririi? In plus, prin procedura interna, dupa cele 6 luni de activitate, salariatului i s-a intocmit de catre superiorul direct o evaluare conform careia nu a acumulat suficienta experienta si nu isi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]