Locul de munca fix versus locul de munca mobil

29 Octombrie 2012
29 Octombrie 2012
Codul munciilocul de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: In cadrul filialei din Oradea societatea are deschise patru showroomuri de prezentare. In situatia in care angajatorul doreste schimbarea salariatilor dintr-un showroom in altul, cum trebuie procedat? Mentionam ca in contractele individuale ale salariatilor la locul de munca este trecuta doar filiala Oradea, fara a fi mentionata adresa showroomului.

Raspuns:
Showroom-ul reprezinta un punct de lucru al angajatorului.

Potrivit art. 17 alin. (3) lit. b) coroborat cu alin. (4) din Codul muncii in contractul individual de munca al salariatului se inscrie, ca element obligatoriu, locul muncii sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.

Prin urmare, distingem doua situatii:
- stabilirea in CIM a unui loc de munca fix, situatie in care salariatul isi va desfasura activitatea la acest loc de munca;
- posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri, situatie in care in CIM nu este prevazut un loc de munca fix.

In modelul-cadrul al contractului individual de munca, aprobat prin OMMSS 64/2003, astfel cum a fost modificat ulterior prin OMMFPS 1616/2011 la lit. D. Locul de munca trebuie prevazuta una dintre cele doua optiuni prevazute la pct. 1, respectiv pct. 2:
1.Activitatea se desfasoara la (sectie/atelier/birou/serviciu/compartiment etc.) ....................... din sediul social/punctul de lucru/alt loc de munca organizat al angajatorului ....................
2.In lipsa unui loc de munca fix salariatul va desfasura activitatea astfel: ...............................

Astfel, daca locul muncii este fix atunci acesta trebuie stabilit in detaliu aratand sectia/atelierul/biroul/serviciul/compartimentul etc.) ....................... din sediul social/punctul de lucru/alt loc de munca organizat al angajatorului ....................

In situatia expusa, daca locul muncii este stabilit la filiala, salariatul nu isi putea desfasura activitatea la punctul de lucru (unul din showroom-uri) cu atat mai putin salariatul poate fi mutat de la un punct de lucru la altul (de la un showroom la altul).

In consecinta, daca in contractul individual de munca al salariatului este prevazut un loc de munca fix, respectiv filiala angajatorului, atunci activitatea acestuia se va desfasura in acest loc.

Salariatul isi va putea desfasura activitatea la cele 4 puncte de lucru ale angajatorului din judetul Oradea daca partile contractului individual de munca stabilesc o clauza de mobilitate.
In aceasta situatie, salariatul nu are un loc de munca fix. La pct. 2 din contractul individual de munca se vor inscrie punctele de lucru in care salariatul isi va desfasura activitatea.

In acest caz, salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura ce se stabilesc prin contractul individual de munca.

 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]