Nerezident. Venituri din drepturi de autor. Contributii sociale

26 Octombrie 2012
26 Octombrie 2012
activitate independentadocument portabil A1nerezidentidrepturi de autor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom stabili mai jos in ce masura asupra veniturilor din drepturi de autor realizate de un nerezident de la o persoana juridica romana se datoreaza contributii sociale individuale (CAS, CASS). Mentionam ca nerezidentul participa cu un discurs la o conferita pe teme medicale organizata in Romania. Prezenta lui in Romania este de o zi. Vom stabili totodata daca pentru declararea impozitului si contributiilor in formularul 112 este obligatorie inregistrarea fiscala a nerezidentului.

In plus, in conditiile in care prezenta lui in Romania este limitata, vom stabili daca exista posibilitatea ca platitorul venitului sa poata obtine NIF-ul de la organul fiscal.


Solutia consultantului:

 Nu mentionati statul al carui rezident este persoana in cauza. Raspunsul nostru  vizeaza situatia in care persoana care realizeaza veniturile din drepturi de autor este rezident al unui stat membru UE sau al Spatiului Economic European intrucat aceasta este situatia cea mai des intalnita in practica.
Astfel, conform art. 296 indice 21 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal ,  persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.

Asadar, pentru veniturile obtinute din drepturi de proprietate intelectuala la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla contributiile sociale se datoreaza in Romania cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.

Instrumentule juridice internationale la care Romania este parte pot fi acordurile si conventiile incheiate in domeniul securitatii sociale. In cazul statelor membre UE se aplica prevederile Regulamentului (CE) 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, modificat prin Regulamentul (CE) 988/2009.

Regula stabilita de Regulamentul (CE) 883/2004 este aceea ca persoana care desfasoara o activitate independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv.

Prin exceptie de la aceasta regula:

- persoana care desfasoara in mod obisnuit o activitate independenta intr-un stat membru si care se deplaseaza in alt stat membru pentru a desfasura o activitate similara continua sa fie supusa legislatiei primului stat membru, cu conditia ca durata previzibila a activitatii sa nu depaseasca douazeci si patru de luni.
- persoana care desfasoara in mod obisnuit o activitate independenta in doua sau mai multe state membre se supune:
(a) legislatiei statului membru de resedinta, in cazul in care exercita o parte substantiala a activitatii sale in statul membru respectiv sau
(b) legislatiei statului membru in care este situat centrul de interes al activitatilor sale, in cazul in care nu isi are resedinta intr-unul din statele membre in care desfasoara o parte substantiala a activitatii sale.

Pentru atestarea legislatiei aplicabile in domeniul securitatii sociale institutiile competente din statele membre emit documentul portabil A1. Documentul portabil A1 emis de o institutie competenta dintr-un stat membru atesta faptul ca pe perioada inscrisa in formular, legislatia de securitate sociala aplicabila titularului este legislatia in vigoare pe care o aplica acea institutie.
In consecinta, persoana fizica trebuie sa se adreseze institutiei competente din statul de resedinta pentru stabilirea legislatiei aplicabile.

Daca persoana fizica nu prezinta un document portabil A1 care sa ateste ca legislatia aplicabila este legislatia altui stat, platitorul venitului are obligatia sa retina contributiile sociale potrivit legislatiei din Romania. Daca nerezidentul prezinta documentul portabil A1 contributiile sociale se datoreaza in statul inscris in formular. In baza art. 72 alin. (4) din Codul de procedura fiscala , atribuirea codului de inregistrare fiscala poate fi facuta de organul fiscal si la cererea platitorului de venit.



 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]