Cumulul a doua contracte la acelasi angajator este posibila. Ce CONDITII trebuie respectate?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
22 Februarie 2022
22 Februarie 2022
Ioana Pavel
Ioana Pavel
cumul de contractecontract drepturi de autorcod procedura fiscala
Cumulul a doua contracte la acelasi angajator este posibila. Ce CONDITII trebuie respectate?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul muncii, republicat reglementeaza in cuprinsul art. 35, dreptul salariatului de a munci la acelasi angajator sau la mai multi angajatori in baza mai multor contracte individuale de munca. Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
 
Fiecare contract individual de munca este incheiat de sine statator, are o fisa de post, anexa la contract, si va fi inregistrat individual in registrul general de evidenta a salariatilor, ca si cum ar fi doua persoane distincte.
 
"Un angajat cu functia de redactor, cu contract de munca pe perioada nedeterminata, poate avea in acelasi timp si contract de drepturi de autor in situatia in care el scrie o carte?"
 
 
Solutia specialistului:
 
Nu exista o prevedere legala care sa interzica incheierea de catre salariat a unui contract privind drepturile de autor cu angajatorul sau. Astfel, cumulul unui contract individual de munca cu un contract de cesiune de drepturi de autor nu este interzis, dar prestatiile ce fac obiectul contractului de drepturi de autor nu pot intra in sfera atributiilor de serviciu. 
 
Daca organul fiscal constata ca incheierea contractului de drepturi de autor este fictiva, in sensul ca in realitate prin acest contract se continua prestarea atributiilor de serviciu, va reconsidera prestatiile in temeiul drepturilor de autor in venituri salariale. Pe cale de consecinta, organul fiscal va calcula taxele aferente veniturilor salariale asupra veniturilor din drepturi de autor la care se adauga dobanzile si penalitatile prevazute de Codul de procedura fiscala.
 
Totodata, contractul ce are ca obiect drepturi de autor trebuie sa fie incheiat in conditiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. 
 
In consecinta, redactorul poate incheia un contract de drepturi de autor daca obiectul contractului de drepturi de autor nu cuprinde atributiile mentionate in fisa postului.
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]