Codul muncii, republicat reglementeaza in cuprinsul art. 35, dreptul salariatului de a munci la acelasi angajator sau la mai multi angajatori in baza mai multor contracte individuale de munca. Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Fiecare contract individual de munca este incheiat de sine statator, are o
fisa de post, anexa la contract, si va fi inregistrat individual in registrul general de evidenta a salariatilor, ca si cum ar fi doua persoane distincte.
"Un angajat cu functia de redactor, cu contract de munca pe perioada nedeterminata, poate avea in acelasi timp si contract de drepturi de autor in situatia in care el scrie o carte?"
Solutia specialistului:
Nu exista o prevedere legala care sa interzica incheierea de catre salariat a unui contract privind drepturile de autor cu angajatorul sau. Astfel, cumulul unui contract individual de munca cu un contract de cesiune de drepturi de autor nu este interzis, dar prestatiile ce fac obiectul contractului de drepturi de autor nu pot intra in sfera atributiilor de serviciu.
Daca organul fiscal constata ca incheierea contractului de drepturi de autor este fictiva, in sensul ca in realitate prin acest contract se continua prestarea atributiilor de serviciu, va reconsidera prestatiile in temeiul drepturilor de autor in venituri salariale. Pe cale de consecinta, organul fiscal va calcula taxele aferente veniturilor salariale asupra veniturilor din drepturi de autor la care se adauga dobanzile si penalitatile prevazute de Codul de procedura fiscala.
Totodata, contractul ce are ca obiect drepturi de autor trebuie sa fie incheiat in conditiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
In consecinta, redactorul poate incheia un contract de drepturi de autor daca obiectul contractului de drepturi de autor nu cuprinde atributiile mentionate in fisa postului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<