In cadrul unei societati, un angajat este testat si depistat pozitiv cu noul coronavirus. Angajatul a intrat in autoizolare la domiciliu. Medicul de familie spune ca poate elibera concediul medical in 30 de zile, de la data iesirii din izolare. Cum va plati firma salariul pentru luna respective daca nu ii poate calcula concediul medical? Cum procedeaza societatea daca salariata nu aduce concediul medical pana la data de 25 octombrie cand trebuie sa depusa Declaratia 112?
Raspunsul specialistului:
Desi pe durata concediului medical pentru carantina contractul individual de munca se suspenda de drept potrivit art. 50 lit. c) din Codul muncii. Insa aceasta suspendare nu se opereaza si nu se transmite in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal).
Angajatorul are obligatia de a inscrie in Revisal perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale (art. 3 alin. (2) lit. o) din HG 905/2017).
Cum pentru carantina se elibereaza certificat medical aceasta suspendare de drept a CIM nu se transmite in Revisal fiind exceptata conform art. 3 alin. (2) lit. o) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017.
Potrivit art. 20^1 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate introdus prin OUG 49/2020, asiguratii carora li se interzice continuarea activitatii si pentru care a fost instituita masura de carantina ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu COVID-19, beneficiaza de concedii si indemnizatii pentru carantina, indiferent de locul in care aceasta se instituie respectiv institutionalizata, la o locatie declarata de catre persoana carantinata sau prin izolare, care se acorda pentru perioada si pe baza documentelor prevazute prin ordin al ministrului sanatatii, in functie de evolutia situatiei epidemiologice.
Certificatele de concediu medical se elibereaza de catre medicii de familie dupa ultima zi a perioadei de carantina, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii perioadei starii de urgenta.
Conform art. 37 alin. (4) din Norma metodologica de aplicare a OUG 158/2005, indemnizatia pentru carantina se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Astfel, angajatorul trebuie sa-i plateasca salariatului indemnizatia medicala pe baza certificatului medical pe care trebuie sa-l prezinte salariatul.
Pana la prezentarea certificatului medical salariatul este absent motivat.
La prezentarea certificatului medical se rectifica statul de salarii si declaratia 112.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Decizie de numire a persoanei responsabile de hartuire la locul de muncaIntrebare: Ne puteti indruma in ceea ce priveste elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina decizia cu numirea persoanei desemnate pentru hartuirea la locul de munca, precum si cu atributiile acesteia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Numirea unui salariat ca vicepresedinte cu contract de mandat. Situatia contractului individual de muncaIntrebare: Avem un angajat cu contract individual de munca care urmeaza sa fie numit in pozitia de Vicepresedinte al unei subsidiare din grup. In momentul in care se va incheia contractul de mandat ce se intampla cu actualul contract de munca? Este necesara incetarea raporturilor de munca sau contractul va fi doar suspendat pe intreaga perioada a mandatului de Vicepresedinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<