legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Salariat depistat pozitiv la COVID-19. Cum procedeaza firma privind plata salariului si concediul medical?

certificat medicalconcediu medical covid-19adeverinta concediu medic de familie
Salariat depistat pozitiv la COVID-19. Cum procedeaza firma privind plata salariului si concediul medical?
In cadrul unei societati, un angajat este testat si depistat pozitiv cu noul coronavirus. Angajatul a intrat in autoizolare la domiciliu. Medicul de familie spune ca poate elibera concediul medical in 30 de zile, de la data iesirii din izolare. Cum va plati firma salariul pentru luna respective daca nu ii poate calcula concediul medical? Cum procedeaza societatea daca salariata nu aduce concediul medical pana la data de 25 octombrie cand trebuie sa depusa Declaratia 112?
 
Raspunsul specialistului:
 
Desi pe durata concediului medical pentru carantina contractul individual de munca se suspenda de drept potrivit art. 50 lit. c) din Codul muncii. Insa aceasta suspendare nu se opereaza si nu se transmite in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal).
 
Angajatorul are obligatia de a inscrie in Revisal perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale (art. 3 alin. (2) lit. o) din HG 905/2017).
 
Cum pentru carantina se elibereaza certificat medical aceasta suspendare de drept a CIM nu se transmite in Revisal fiind exceptata conform art. 3 alin. (2) lit. o) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017.
 
Potrivit art. 20^1 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate introdus prin OUG 49/2020, asiguratii carora li se interzice continuarea activitatii si pentru care a fost instituita masura de carantina ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu COVID-19, beneficiaza de concedii si indemnizatii pentru carantina, indiferent de locul in care aceasta se instituie respectiv institutionalizata, la o locatie declarata de catre persoana carantinata sau prin izolare, care se acorda pentru perioada si pe baza documentelor prevazute prin ordin al ministrului sanatatii, in functie de evolutia situatiei epidemiologice.
 
Certificatele de concediu medical se elibereaza de catre medicii de familie dupa ultima zi a perioadei de carantina, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii perioadei starii de urgenta.
 
Conform art. 37 alin. (4) din Norma metodologica de aplicare a OUG 158/2005, indemnizatia pentru carantina se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
 
Astfel, angajatorul trebuie sa-i plateasca salariatului indemnizatia medicala pe baza certificatului medical pe care trebuie sa-l prezinte salariatul.
Pana la prezentarea certificatului medical salariatul este absent motivat, situatie in care angajatorul suspenda contractul de munca in Revisal la a treia zi de absenta iar la prezentarea certificatului medical anuleaza suspendarea si depune declaratie rectificativa.
 
Astfel responsabilul HR trebuia sa suspende contractul de munca in Revisal cel tarziu a treia zi dupa ce a aflat ca salariatii au fost depistati pozitiv la testul COVID.
 
Contractele raman suspendate pana la revenirea salariatilor in activitate. Incapacitatea temporara de munca este o suspendare de drept ce are loc independent de vointa salariatilor sau a angajatorului si care nu poate fi impiedicata de vointa partilor.
 
La prezentarea certificatului medical se anuleaza suspendarea din Revisal se inregistreaza la detalii nr si seria certificatului medical, se rectifica statul de salarii si declaratia 112.
 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
certificat medicalconcediu medical covid-19adeverinta concediu medic de familie

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 15 Octombrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Salariat depistat pozitiv la COVID-19. Cum procedeaza firma privind plata salariului si concediul medical? Nota: 4.39 din 5 - 9 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea alimentatiei de protectie salariatilor care presteaza activitatea in regim de telemuncaIntrebare: Pentru cresterea rezistentei organismului, angajatorul poate acorda alimentatie de protectie salariatilor care desfasoara activitate in regim de telemunca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Incetare detasare anterior termenului stabilit initial. ConditiiIntrebare: In ce conditii angajatorul cedent ii poate inceta detasarea unui salariat care a fost detasat pe o perioada de 1 an, inainte de expirarea acesteia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]