Stabilitatea economica si fiscala, transformarea digitala a statului roman in paralel cu restructurarea, valorificarea fondurilor europene pentru sustinerea sectoarelor care aduc plus-valoare economica au fost principalele teme de discutie abordate de prim-ministrul Marcel Ciolacu in dialogul cu reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini.
Premierul a participat la forumul anual al presedintilor Consiliului Investitorilor Straini (Foreign Investors Council - FIC), organizat in data de 16 decembrie, la Palatul Victoria, informeaza
Guvernul Romaniei.
”Tot ceea ce produce in Romania, angajeaza oameni in Romania, plateste taxe in Romania este companie romaneasca. Interesul nostru comun este ca firmele din Romania sa prospere, iar aceasta prosperitate sa ajunga la cat mai multi romani. Calea corecta pentru a construi impreuna este o baza solida de dialog”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
In dialogul cu cei 60 de presedinti ai companiilor membre FIC, premierul a subliniat ca in cursul acestui an nu sunt avute in vedere modificari ale legislatiei fiscale. ”Nu avem in vedere introducerea de noi taxe sau impozite si nici eliminarea unor alte exceptii. Urmarim insa cu mare atentie continuarea reducerii deficitului bugetar, mentinerea unui rating de tara stabil si cresterea incasarilor la buget, prin digitalizarea ANAF si punerea in aplicare a masurilor de combatere a evaziunii fiscale”, a mentionat seful Executivului.
(...)
O alta tema discutata la intalnirea cu investitorii straini a fost asigurarea fortei de munca. In acest context, premierul a aratat ca Guvernul sustine extinderea invatamantului dual, atat printr-o finantare adecvata, cat si prin adaptarea legislatiei. Concret, Romania are o finantare totala de un miliard de euro din PNRR, fonduri europene si buget, bani disponibili pentru urmatorii 4-5 ani. De asemenea, Guvernul a extins lista specializarilor eligibile si a modificat Legea invatamantului preuniversitar astfel incat un elev de liceu dual sa aiba sansa sa-si continue pregatirea in invatamantul superior in sistem dual, pe ruta completa: liceu, facultate, masterat, doctorat.
Reprezentantii FIC au apreciat dialogul consistent cu prim-ministrul si cu membrii Guvernului, element important pentru construirea unei relatii bazate pe incredere. ”Increderea investitorilor se bazeaza pe dialog, stabilitate si predictibilitate cu privire la tot ce inseamna adaptarea legislatiei. Prin consultari directe si deschise putem contribui la proiecte majore de dezvoltare a tarii”, a afirmat Daniel Anghel, presedintele Consiliului Investitorilor Straini.
De asemenea, Ramona Jurubita, vicepresedintele FIC a mentionat ca ”nivelul investitiile publice este un semn incurajator pentru companiile prezente in Romania”.
La forumul anual al presedintilor Consiliului Investitorilor Straini alaturi de premierul Ciolacu au mai participat vicepremierul Marian Neacsu, ministrul Economiei, Radu Oprea, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu, seful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revisal. Data incetare CIM incheiat pe durata determinataIntrebare: Referitor la un CIM perioada determinata pe perioada cuprinsa intre data de 24.09.2024 si data de 24.10.2024 cand se opereaza in Revisal data incetare? Este corect data incetare 25.10.2024 cu ultima zi de lucru 24.10.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<