Pensie 2019. In ce CONDITII se pot valorifica perioadele de activitate in alt stat membru UE?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
09 Septembrie 2019
09 Septembrie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
munca in strainatateperioade activitate munca UEpensie stat membru ue
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va readucem aminte ca perioada de activitate prestata intr-un stat membru UE in care s-au platit contributii de asigurari sociale in sistemul de pensii al acelui stat poate fi valorificata, in baza Regulamentului (CE) 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate social, la acordarea pensiei in alt stat membru UE.

Cum se valorifica perioada de munca executata in Italia? Cum va proceda angajatul care a muncit si a platit taxele aferente in alta tara?


Iata o speta de pe PortalCodulMuncii, la care au raspuns expertii:


"Avem un salariat care in curand va iesi la pensie si doreste sa-si completeze vechimea in munca cu perioada lucrata in Italia, intrucat a fost asigurat si a platit taxe in acest stat. Ce documente trebuie sa depuna la Casa de Pensii din Romania si cum poate sa dovedeasca vechimea in munca din Italia?"



In acest sens, persoana in cauza trebuie sa furnizeze casei de pensii din statul in care va avea domiciliul la data formularii cererii de pensionare, informatii referitoare la faptul ca a realizat perioade de asigurare sau echivalente si in alte state membre UE.


IMPORTANT!


Astfel, o persoana poate beneficia de pensie intr-un stat membru UE totalizand si perioadele in care a lucrat in alte state membre UE pentru a indeplini conditia stagiului minim de cotizare. In acest sens, trebuie sa furnizeze casei de pensii din Romania informatii referitoare la faptul ca a realizat perioade de asigurare sau echivalente in Italia.

Informatii detaliate cu privire la procedura regasiti urmand acest link http://www.cpmb.rdsnet.ro/Pensii/Rom_strain/Formular_E/Instructiuni%20Privind%20Circuitul%20Formularelor%20in%20aplicarea%20Regulamentelor%201408%20si%20574%20-%20Partea%20III.pdf


 
 Modificarea art. 34 din Codul Muncii. Angajatorii aflati in faliment, OBLIGATI sa elibereze aceste adeverinte!

 Vesti bune pentru angajatii ai caror angajatori sunt in faliment, lichidare sau radiere, dat fiind faptul ca acestia ar putea fi obligati, in curand, sa ateste vechimea in munca.
 
Ce inseamna acest lucru, mai exact?
 
Este vorba despre modificarea art. 34 din Codul Muncii, un proiect de lege care prevede OBLIGATIA detinatorului avizat al arhivei fostului angajator de a elibera adeverinte necesare atestarii vechimii in munca a salariatilor...citeste mai multe despre vechimea in munca aici >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]