Certificatul de viata pentru pensie - in ce CONDITII este necesar si de ce

Ioana Pavel
Ioana Pavel
03 Septembrie 2024
03 Septembrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
Certificatul de viata pentru pensiepensie certificat de viatalegea pensiilor
Certificatul de viata pentru pensie - in ce CONDITII este necesar si de ce
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Persoana fizica, pensionar limita de varsta, are permis de sedere in Italia si locuieste acolo cam 10 luni pe an. Pensia o incaseaza intr-un cont bancar din Romania si este ridicata lunar. Trebuie sa trimita certificatul de viata la CNP? Daca da, care este termenul?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 98 din Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii:

Art. 98
(1) Beneficiarii drepturilor banesti stabilite de casele teritoriale de pensii, care nu au domiciliul in Romania, pot opta pentru transferul in strainatate al acestor drepturi, in conditiile legii.
(2) Prestatiile de asigurari sociale cuvenite beneficiarilor stabiliti in strainatate pot fi transferate in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice internationale la care Romania este parte, in moneda tarilor respective sau intr-o alta moneda asupra careia s-a convenit.

Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>

(3) Cheltuielile generate de transferul in strainatate al prestatiilor de asigurari sociale, inclusiv comisioanele de schimb valutar, se suporta de beneficiar, cu exceptia platilor care intra sub incidenta Legii nr. 209/2019 privind serviciile de plata si pentru modificarea unor acte normative, pentru care comisioanele se suporta, proportional, de catre beneficiar si de catre casele teritoriale de pensii.
(4) Cheltuielile generate de transferul din strainatate al prestatiilor de asigurari sociale, cuvenite si neincasate, se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.
(5) Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor banesti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliti pe teritoriul altor state, denumiti in continuare beneficiari nerezidenti, au obligatia de a transmite semestrial, pana cel tarziu la data de 31 martie, respectiv pana la data de 30 septembrie a fiecarui an, un certificat de viata.


(6) Certificatul de viata prevazut la alin. (5) se transmite de beneficiarul nerezident din proprie initiativa.
(7) Beneficiarul nerezident are obligatia de a semna certificatul de viata in fata unei autoritati legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de sedere permanenta, dupa caz, respectiva autoritate certificand acest fapt.
(8) Modelul unic de certificat de viata se aproba prin ordin al presedintelui CNPP.

Astfel, certificatul de viata se transmite semestrial, pana cel tarziu la data de 31 martie, respectiv pana la data de 30 septembrie a fiecarui an.

Astfel, daca persoana fizica este stabilita pe teritoriul altui stat si primeste pensie din Romania are obligatia sa depuna certificatul de viata la termene mai sus mentionate.

Beneficiarii stabiliti pe terioriile altor state sunt cei care nu au domiciliul in Romania si pensia le-a fost transferata in statul in care au domiciul conform celor de mai sus.

Apreciez ca persoana din speta prezentata nu are obligatia sa transmita certificatul de viata daca pensia nu i-a fost transferata in alt stat conform articolului de mai sus.

Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la experti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 
 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
[x]