Raspuns: Potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Indemnizatiile prevazute la art. 2 sunt:
- concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
- concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
- concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
- concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
- concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Legis Plus Legislatia Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Asadar, baza lunara de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, inclusiv a indemnizatiei de maternitate, este plafonata la 12 salarii minime brute pe tara lunar.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna, este de 670 lei lunar conform art. (1) din HG 1193/2010 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
In consecinta, baza lunara de calcul a indemnizatiei de maternitate nu poate depasi suma de 8040 lei/lunar.