Concediu de maternitate: care este baza de calcul pentru venituri platite de un angajator strain?

baza calcul concediu maternitatestagiu de cotizareconcediu maternitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inca de la inceput precizam ca angajatorul care calculeaza indemnizatia de maternitate va solicita salariatei dovezi privind plata contributiei pentru concedii si indemnizatii pentru perioada lucrata.
 
 

Ce se petrece in contextul in care o salariata a obtinut venituri din partea unui angajator strain? Care sunt datele pentru completarea bazei de calcul si a stagiului de cotizare?

 
 
"O salariata este angajatata societatii din Romania cu CIM, cu 01062016. In luna noiembrie 2016 a prezentat certificat medical cu cod 08 (Sarcina si lauzie, codul se poate consulta pe spatele (verso) oricarui concediu medical in original). Am solicitat angajatorului roman sa ne transmita datele pentru completarea bazei de calcul si stagiului de cotizare pentru luna mai 2016. Ni s-a comunicat ca in aceasta luna salariata a avut contract de munca direct cu angajatorul din Ungaria care face parte din acelasi grup de firme cu cel al angajatorului societatii din Romania si ca a avut formular A1 (nu a fost salariata societatii din Romania). In aceste conditii, ce venituri vom lua in considerare pentru luna mai 2016? Vom lua in calcul doar cele 5 luni sau exista o procedura legala prin care completam luna mai cu veniturile obtinute de salariata in Ungaria. Daca da, care este procedura?" intrebare extrasa din PortalCodulMuncii.ro

 
 
Conform art. 8 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazut la art. 7, se constituie din insumarea perioadelor:
 
 
a) pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj.

 
Astfel, stagiul de cotizare reprezinta in primul rand perioada pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat.
 
 
Asadar, pentru a raspunde intrebarii de mai sus, contributia pentru concedii si indemnizatii s-a platit in Romania fie de angajatorul din Ungaria, fie de salariata, angajatorul care calculeaza indemnizatia de maternitate va solicita salariatei dovezi privind plata contributiei pentru concedii si indemnizatii pentru luna mai.
 

 
In concluzie, mentionam ca angajatorul va lua in calcul la stabilirea indemnizatiei de maternitate si veniturile asupra carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii in luna mai.


 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
baza calcul concediu maternitatestagiu de cotizareconcediu maternitate

Data aparitiei: 15 Decembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu de maternitate: care este baza de calcul pentru venituri platite de un angajator strain? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]