Concediu de maternitate: care este baza de calcul pentru venituri platite de un angajator strain?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
15 Decembrie 2016
15 Decembrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
baza calcul concediu maternitatestagiu de cotizareconcediu maternitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inca de la inceput precizam ca angajatorul care calculeaza indemnizatia de maternitate va solicita salariatei dovezi privind plata contributiei pentru concedii si indemnizatii pentru perioada lucrata.
 
 

Ce se petrece in contextul in care o salariata a obtinut venituri din partea unui angajator strain? Care sunt datele pentru completarea bazei de calcul si a stagiului de cotizare?

 
 
"O salariata este angajatata societatii din Romania cu CIM, cu 01062016. In luna noiembrie 2016 a prezentat certificat medical cu cod 08 (Sarcina si lauzie, codul se poate consulta pe spatele (verso) oricarui concediu medical in original). Am solicitat angajatorului roman sa ne transmita datele pentru completarea bazei de calcul si stagiului de cotizare pentru luna mai 2016. Ni s-a comunicat ca in aceasta luna salariata a avut contract de munca direct cu angajatorul din Ungaria care face parte din acelasi grup de firme cu cel al angajatorului societatii din Romania si ca a avut formular A1 (nu a fost salariata societatii din Romania). In aceste conditii, ce venituri vom lua in considerare pentru luna mai 2016? Vom lua in calcul doar cele 5 luni sau exista o procedura legala prin care completam luna mai cu veniturile obtinute de salariata in Ungaria. Daca da, care este procedura?" intrebare extrasa din PortalCodulMuncii.ro

 
 
Conform art. 8 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazut la art. 7, se constituie din insumarea perioadelor:
 
 
a) pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj.

 
Astfel, stagiul de cotizare reprezinta in primul rand perioada pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat.
 
 
Asadar, pentru a raspunde intrebarii de mai sus, contributia pentru concedii si indemnizatii s-a platit in Romania fie de angajatorul din Ungaria, fie de salariata, angajatorul care calculeaza indemnizatia de maternitate va solicita salariatei dovezi privind plata contributiei pentru concedii si indemnizatii pentru luna mai.
 

 
In concluzie, mentionam ca angajatorul va lua in calcul la stabilirea indemnizatiei de maternitate si veniturile asupra carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii in luna mai.


 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]