Salariata care detine 2 functii si concediul de maternitate. Ce trebuie sa stie angajatorii

Isabela Alexe
Isabela Alexe
01 Mai 2017
01 Mai 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
concediu de maternitateangajat cumulardLegea 399/2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pentru persoana care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform acestei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator.


Acest fapt este reglementat de art. 1 alin. (1) lit. Asi B din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006.

"O angajata a societatii noastre, va intra in concediu medical pentru sarcina si lauzie, incepand cu luna iunie 2017.
Salariata nu are functia de baza in cadrul societatii noastre, avand CIM de 2 ore zi. Cum se procedeaza in acest caz? Noi vom primi copia dupa medicalul respectiv, pe care va fi specificat Conform cu originalul si il vom calcula si va fi platit integral din Fondul National Unic de asigurari sociale de sanatate? Dosarul prin care va fi instiintat ITM ca salariata este gravida, va fi depus numai de societatea la care are functia de baza sau si de societatea noastra?"
, intrebari din cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro.


In ceea ce priveste indemnizatia pentru concediu de maternitate, in cazul cumulului de functii, indemnizatia se calculeaza si se plateste de fiecare angajator.

In aceasta situatie primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul prescriptor (art. 72 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005).

Pe copiile certificate se va inscrie «Conform cu originalul» si se va aplica stampila unitatii, parafa si semnatura medicului prescriptor, precum si, dupa caz, parafa si semnatura medicului sef de sectie, in cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.

Cu privire la dosarul prin care este instiintat ITM-ul de starea salariatei legea nu face distinctie daca salariata are sau nu functia de baza.

In concluzie, apreciem ca angajatorii salariatului cumulard au aceleasi obligatii in ceea ce priveste informarea ITM cu privire la starea salariatei de graviditate.


Sursa: PortalCodulMuncii




NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]