Concediu de ingrijitor. Dovada rudeniei sau a domiciliului

Ioana Pavel
Ioana Pavel
27 Martie 2023
27 Martie 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
concediu de ingrijitordovada rudenie concediu ingrijitorconcediu ingrijire codul muncii
Concediu de ingrijitor. Dovada rudeniei sau a domiciliului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Conform art. 152.1 din Codul muncii: Angajatorul are obligatia acordarii concediului de ingrijitor salariatului in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic, la solicitarea scrisa a salariatului. In acest context pot fi acceptate cereri pentru insotirea pacientului la tratament in strainatate in baza declaratiei pe propria raspundere a salariatului din care rezulta faptul ca persoana careia salariatul i-a oferit ingrijire va locui la aceeasi adresa pe perioada concediului de ingrijitor?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. mai sus citat, la cererea salariatului angajatorul are obligatia acordarii concediului de ingrijitor pentru ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul.
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul de ingrijitor, concediul paternal, indemnizatia CCC!
 
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, contine solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii AICI >>>
 
Textul actului normativ nu prevede unde se acorda ingrijirea, in tara sau in strainatate, singura conditie prevazuta este ca salariatul sa locuiasca in aceeasi gospodarie cu ruda sau persoana care necesita ingrijire sau sprijin personal.
 
Conform art. 2 din Ordinul 2172/3829/2022 in termen de cel mult 30 de zile lucratoare de la momentul inaintarii solicitarii, salariatul are obligatia depunerii la angajator a documentelor prin care face dovada faptului ca persoana careia i-a oferit ingrijire sau sprijin este ruda sau o persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu acesta, precum si a existentei problemei medicale grave care a determinat solicitarea concediului de ingrijitor de catre salariat.
 
Astfel, persoana pentru care poate solicita concediu de ingrijitor fie este ruda dar nu locuieste impreuna, fie este o persoana cu care locuieste in aceeasi gospodarie dar care poate sa nu fie ruda.
 
Documentele prin care face dovada faptului ca persoana careia i-a oferit ingrijire sau sprijin este ruda sunt, dupa caz, actul de identitate, certificatul de nastere, certificatul de casatorie.
 
Iar documentele prin care face dovada faptului ca persoana careia i-a oferit ingrijire sau sprijin locuieste in aceeasi gospodarie cu angajatul sunt, dupa caz, actul de identitate al persoanei care necesita ingrijire din care rezulta acelasi domiciliu sau resedinta cu salariatul, actul prin care persoana a fost luata in spatiu, adeverinta de la asociatia de proprietari/locatari sau declaratia pe propria raspundere a salariatului din care sa rezulte faptul ca persoana careia salariatul i-a oferit ingrijire sau sprijin locuieste in aceeasi gospodarie cu acesta cel putin pe perioada concediului de ingrijire.
 
In speta, daca salariatul cu persoana pe care o insoteste la tratament in strainatate sunt rude nu mai este necesar sa se faca dovada ca locuiesc in aceeasi gospodarie.
Textul actului normativ nu face referire la faptul ca pe durata tratamentului in strainatate salariatul locuieste cu persoana care are nevoie de ingrijire.
 
Un raspuns oferit in martie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]