Concret, el se reface dupa o perioada de 2 luni in care a urmat tratament pentru hepatita necontagioasa. Angajatul a fost internat in spital si apoi a stat in concediu medical pentru recuperare. Dupa aceasta perioada, se intoarce la lucru insa se simte foarte rau si solicita ca activitatea sa sa fie redusa cu 4 ore, din cele 8 normale. Munca este de birou.
Ce poate face angajatorul in aceasta situatie?
Raspunsul specialistilor ClubLegislatiaMuncii.ro:
"Reducerea timpului de munca pentru reducerea capacitatii de munca, din alte motive decat accident de munca sau boala profesionala este prevazuta in OUG 158/2005, care prevede ca in scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, asiguratii pot beneficia de indemnizatie pentru reducerea timpului de munca cu o patrime din durata normala, reducerea si indemnizatia aferenta se acorda salariatilor care, din motive de sanatate nu mai pot realiza durata normala de munca.
Indemnizatia aferenta reducerii timpului de munca se acorda, la propunerea medicului curant cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, pentru cel mult 90 de zile in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, in una sau mai multe etape."
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
40 Modele de Regulament Intern
Codul Muncii republicat si actualizat la zi