Poate fi concediata o persoana de sex feminin, doar pentru ca este gravida? Trebuie facut ceva pentru a preintampina concedierea? Trebuie anuntat angajatorul?

08 Mai 2007
08 Mai 2007
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raspuns:

Codul muncii interzice in mod expres concedierea salariatei gravide, in masura in care angajatorul a luat la cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere (art. 60 lit. c)). Mai mult, angajatorul are o serie de obligatii speciale fata de femeia gravida, conform prevederilor din O.UG. nr. 96/2003 privind protectia materniatii la locul de munca.

Astfel, in termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat in scris de catre o salariata despre starea sa de graviditate, acesta are obligatia sa instiinteze medicul de medicina muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea. Atat medicul, cat si inspectoratul au obligatia sa verifice conditiile de munca ale salariatei gravide. Daca salariata gravida desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii, angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, cu mentinerea veniturilor salariale. Salariata gravida nu poate fi obligata sa desfasoare munca de noapte si nu trebuie sa lucreze in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat, cum ar fi:

• colectarea, transportul si depozitarea deseurilor menajere sau a dejectiilor umane sau animale;
• igienizarea grupurilor sanitare;
• ridicarea unor greutati mai mari de 10 kg;
• munca in conditii de temperaturi prea mari sau prea mici.

Incalcarea oricareia dintre obligatiile de mai sus constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, potrivit art. 27 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 96/2003.

NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]