Intrebare:
In cadrul societatii unii salariatii au lucrat in zilele de sarbatoare legala 1; 25; 26 decembrie. In cursul lunii noiembrie 2011 a expirat contractul colectiv de munca la nivel de unitate, in care se specifica ca orele lucrate in zilele de sarbatori legale se compenseaza cu timp liber corespunzator PLATIT.
Observam ca in Codul muncii este specificat faptul ca: acordarea zilelor libere se face de catre angajator, iar salariatilor ce au lucrat in aceste zile li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator. In cazul nostru desi o persoana a lucrat in ziua de sarbatoare legala, datorita caracterului muncii - in ture, la final de luna nu a depasit regimul lunar al lunii decembrie de 160 ore ( 20 zile lucratoare ).
Cum ar trebui sa procedam in ceea ce priveste plata orelor lucrate in ziua de sarbatoare legala? Timpul liber corespunzator specificat de Codul muncii se refera la timp liber platit sau o zi libera acordata in schimbul celei de sarbatoare legala in care salariatul a fost prezent la lucru?
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Raspuns:
Regula stabilita prin art. 139 alin. (1) din Codul muncii , republicat, este ca in zilele de sarbatoare legala nu se lucreaza. Zilele de sarbatoare legala sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Exceptiile de la regula sunt prevazute in art. 140 si 141 din acelasi act normativ.Astfel, nu se acorda zile libere in zilele de sarbatoare legala in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Salariatilor care lucreaza in unitatile sanitare si in cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, precum si la locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (art. 142 alin. (1) din Codul muncii).
In cazul in care din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele libere de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (art. 142 alin. (2) din Codul muncii).
Prin urmare, daca angajatorul asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, persoana care a lucrat intr-o zi de sarbatoare legala, nu este indreptatita sa primeasca spor la salariu pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala.
Potrivit dispozitiilor art. 260 alin. (1) lit. g) si h) din Codul muncii , incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si art. 142 din Codul muncii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.