O noua ordonanta de urgenta - OUG nr.16/2022, care a intrat recent in vigoare, preconizeaza o serie de schimbari majore, iar una dintre acestea presupune modificarea modului de impozitare a contractelor cu timp partial.
Concret, vorbim despre revenirea la introducerea salariului minim brut pe tara garantat in plata ca baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, in ceea ce priveste veniturile realizate in baza contractelor individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial al caror nivel este sub acest prag.
Aceasta masura se va aplica incepand cu veniturile aferente lunii august 2022. Asadar, contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, nu va putea fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei standard de 25%.
Precizam ca in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii in baza unor contracte individuale de munca care presupun activitate in constructii, agricultura sau industria alimentara, cota contributiei de asigurari sociale se reduce la 21,25%, pana la data de 31 decembrie 2028.
Este demn de precizat ca masura nu se aplica pentru salariatii care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri in baza a doua sau mai multe contracte de munca.
NU SE APLICA nici pentru categoriile de persoane asupra carora se face mentiune in nota de fundamentare a ordonantei de urgenta: "masura vizeaza situatiile, in care se afla anumiti salariatii, pentru care angajatorul nu este obligat la plata contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata. In acest sens, au fost considerate vulnerabile din punct de vedere economic si social anumite categorii de persoane fizice cum ar fi: elevii, studentii, persoanele cu dizabilitati, ucenicii, etc. In acest context, au fost avuti in vedere si pensionarii care au ca sursa de venit pensia acordata din sitemul public de pensii tinand cont de grupul vulnerabil din care acestia fac parte".
OG 16/2022: Microintreprinderile fara salariati trec obligatoriu la plata impozitului pe profit, NU mai platesc impozit de 3%
Prin OG 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale a fost eliminata facilitatea fiscala prin care microintreprinderile fara salariati puteau plati impozit de 3%.
Conform actului normativ, din 2023 microintreprinderile care nu au salariati nu vor mai putea plati impozit de 3%, asa cum era prevazut pana acum, ci vor trece la plata impozitului pe profit, de 16%.
Se mai aplica doar impozitul de 1% pe venitul microintreprinderilor cu cel putin un angajat, incepand cu 1 ianuarie 2023...mai multe poti citi pe
fiscalitatea >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<