Intrebare:
In ce masura este un angajator obligat la plata bonusului lunar cuprins in oferta salariala a unui agent care nu mai lucreaza la firma (desfacere CIM de drept, expirarea duratei determinate, dar neprelungire din cauza evaluarii negative) dupa incetarea relatiilor de munca cu acel agent?
Nota: Bonusul se refera la o perioada lucrata de agent, dar scadent dupa plecarea acestuia din firma.
In oferta salariala (semnata de angajator - angajat) s-a specificat ca NU va primi bonusul aferent dupa plecare din motive de evaluare negative (acesta fiind motivul neprelungirii CIM).
Raspuns:
Conform art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri. Adaosul la salariul de baza mentionat la art. 160 reprezinta un element accesoriu si variabil al salariului care se poate acorda in functie de performantele individuale daca partile contractului individual de munca au stabilit astfel. Asadar, in contractul individual de munca partile vor stabili in mod obligatoriu, salariu de baza si, facultativ, pot stabili un adaos la salariul de baza ce se acorda in functie de performantele individuale.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Portal Codul Muncii
In situatia in care, in contractul individual de munca s-a stabilit acordarea unui adaos la salariul de baza, in functie de realizarea anumitor obiective, salariatul va beneficia de salariul de baza, indiferent de gradul de realizare a obiectivelor. Adaosul, insa, va fi acordat salariatului in functie de gradul de realizare a obiectivelor conform celor negociate de parti.
Astfel, daca salariatul a realizat in proportie de 100% obiectivele stabilite, angajatorul are obligatia sa ii plateasca adaosul in proportie de 100%.
Conform art. 56 alin. (1) lit. i) din Codul muncii , contractul individual de munca incheiat pe durata determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului. Prelungirea contractului individual de munca incheiat pe durata determinata nu poate fi conditionata de realizarea unor performante de catre salariat. Aceasta, intrucat, cazurile in care contractul individual de munca poate fi incheiat pe durata determinata sunt expres prevazute de Codul muncii in art. 83.
Astfel, durata contractului individual de munca poate fi determinata numai de aceste cazuri si de termenul maxim prevazut de Codul muncii . Ca modalitate de verificare a aptitudinilor salariatului, angajatorul poate utiliza perioada de proba. Ca atare, angajatorul are obligatia sa acorde salariatului bonusul in functie de gradul de realizare a obiectivelor stabilite.