Bonus SALARIAL platit dupa incetarea CIM. Se va plati impozit pe venit? Dar contributiile sociale?

bonus salarial impozitincetare cim codul munciiformularul 112plata cu titlu de bonus
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va readucem aminte de faptul ca orice contract individual de munca (CIM) presupune munca salarizata din partea unei persoane fizice, sub autoritatea unui angajator.
 
In mod normal, un contract individual de munca se incheie pe durata nedeterminata, insa exista si exceptii, conditii expres prevazute de lege, cand CIM poate fi incheiat pe durata determinata. Aici exista cateva reguli importante de care trebuie sa tinem cont in mod clar, pentru ca nu poti angaja orice persoana pe durata determinata si durata nu poate fi aleatorie.


Nu uitati faptul ca un contract pe durata nedeterminata nu poate fi niciodata transformat intr-un contract pe durata determinata. Regula se aplica doar invers, fiind considerata o situatie in favoarea angajatilor. Asadar, contractul individual de munca pe durata determinata se poate transforma in CIM pe durata nedeterminata...citeste mai multe despre incetarea CIM >>>


"Cum trebuie sa procedeze societatea pentru a putea plati unui salariat al carui contract de munca a incetat in aug 2018 cu acordul partilor cu o clausa de plata a unui bonus in dec de performanta.S-a aprobat plata bonusului de performanta pentru anul 2018 si societatea doreste sa platim aceasta suma fostului salariat. Pe ce baza platim aceasta suma si cum o declaram? Se va plati pe stat cu toate impozitele aferente?"



Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii:


Este demn de precizat ca plata bonusului se efectueaza in baza documentelor din cadrul societatii in care se prevede acordarea bonusului pentru o perioada anterioara. Astfel, documentul in care este mentionata clauza de plata a unui bonus constituie baza acordarii bonusului.


ATENTIE!

In formularul 112 - tip asigurat este urmatorul: 3.8 Persoane care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si nu se mai regasesc in raporturi juridice cu persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, dar incaseaza venituri ca urmare a faptului ca au avut incheiate raporturi juridice si respectivele venituri se acorda, potrivit legii, ulterior sau la data incetarii raporturilor juridice.


Asupra sumei de plata platita cu titlu de bonus dupa incetarea contractului individual de munca se calculeaza toate taxele aferente veniturilor din salariii(impozit pe venit si contributii sociale) intrucat reprezinta un venit salarial si nu sunt reglementate exceptii in Codul fiscal.


Sursa: PortalCodulMuncii





de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bonus salarial impozitincetare cim codul munciiformularul 112plata cu titlu de bonus

Data aparitiei: 18 Decembrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Bonus SALARIAL platit dupa incetarea CIM. Se va plati impozit pe venit? Dar contributiile sociale? Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]