Intrebare:
Pentru o persoana care are incheiate mai multe contracte de munca cu mai multi angajatori, exista obligativitatea, conform Codului muncii, declararii functiei de baza acolo unde are incheiat un contract de munca cu norma intreaga?
Raspuns:
Art. 35 alin. (3) din Codul muncii a fost abrogat la data intrarii in vigoare a Legii 40/2011. Insa, acest lucru nu inseamna ca prevederile legale care stabilesc ca anumite drepturi se acorda acolo unde salariatul are functia de baza si-au incetat aplicabilitatea.
40 Modele de Regulament Intern
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Noua lege a pensiilor Ghid practic
In ceea ce priveste modul de calcul al salariilor, potrivit pct. 112 din Normele metodologice de aplicare a Codul fiscal , in scopul determinarii impozitului pe veniturile salariale, prin locul unde se afla functia de baza se intelege:
- pentru persoanele fizice angajate la un singur loc de munca, ultimul loc inscris in carnetul de munca sau in documentele specifice care, potrivit reglementarilor legale, sunt asimilate acestora;
- in cazul cumulului de functii, locul declarat/ales de persoanele fizice.
Asadar, prin locul unde se afla functia de baza, in cazul cumului de functii, se intelege locul declarat sau ales de persoanele fizice. In vederea acordarii drepturilor care potrivit legislatiei se acorda numai acolo unde salariatul are functia de baza, angajatorul va solicita salariatului sa declare daca isi exercita functia de baza in baza contractului individual de munca potrivit caruia ii acorda drepturile salariale.
In concluzie, salariatii vor beneficia in continuare de deducerea personala, tichete de masa acolo unde au declarat/ales functia pe care o considera de baza (din punct de vedere financiar acolo unde au veniturile cele mai mari) si nu vor putea beneficia de aceasta deducere acolo unde fac cumul.