Impactul modificarii salariului minim pe economie din iulie

Impactul modificarii salariului minim pe economie din iulie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vin alegerile, vin si modificarile fiscale. Zilele acestea se vorbeste despre modificarea salariului minim pe economie de la  01 iulie 2024 de la 3300 lei cat este in acest moment, la 3700 lei. Este adevarat ca nu este chiar o noutate, ca aceasta modificare a fost formulata ca idee inca de la finalul anului trecut.

In acest moment avem 3 (trei) salarii minime in Romania:
  • Salariul minim brut pe tara: 3300 lei;
  • Salariul minim pentru sectorul constructiilor: 4582 lei
  • Salariul minim pentru agricultura si industia alimentara: 3436 lei.

Primul impact al modificarii salariului minim este evident cresterea venitului net pe care il incaseaza salariatul. Aici trebuie sa precizam si ca se mentine si facilitatea acordata de anul trecut si prelungita pentru 2024, ca suma de 200 lei din salariul minim sa fie neimpozabili.

Haideti sa vedem mai jos ce inseamna ca si sume cresterea cu 400 lei de la 01 iulie 2024 a salariului minim brut pe tara:



Vedem ca din cei 400 lei crestere bruta de salariu, suma de 158 lei se va duce ca si taxe la stat si numai cu suma de 242 lei va creste salariul net al angajatului, ajungand de la 2080 lei cat este in prezent, la 2322 lei.

Noul salariu minim va insemna nu numai o mica crestere de venit pentru angajat, ci si o crestere de cost mai mare pentru angajator. Ca sa nu mai vorbim de cresteri de preturi care vor veni pornind de la aceste costuri pe care companiile vor trebui sa le acopere.

Salariul minim crescut are impact si asupra deducerii personale de baza, care va fi mai mare, intrucat prin Ordonanta 16/2022 s-a schimbat modul de calcul al acesteia, raportandu-se mereu la salariul minim pe economie in luna de calcul salarial. Dupa modificarea de la 01 iulie 2024, deducerea personala de baza se va acorda pentru un venit maxim in luna de 5700 lei (salariul minim+ 2000 lei).

Tot prin aceeasi ordonanta s-a introdus si deducerea suplimentara pentru acei salariati care au varsta pana in 26 de ani si care se calculeaza ca procent (15%) din acelasi salariu minim. Ca urmare, din iulie 2024, daca modificarea salariului minim va intra in vigoare, aceasta deducere va fi mai mare: 3700*15%= 555 lei.

Va creste si costul pe care angajatorul il va plati daca are angajati cu contract partial si ale caror venituri in luna nu depasesc salariul minim pe economie. Acesti angajtori vor trebui in continuare sa plateasca diferentele de CAS (contributie de asigurari sociale) si CASS (contributie de asigurari de sanatate), intre salariul minim si ce calculeaza si opresc salariatului raportat la salariul brut in luna al acestuia.

Pentru domeniul constructiilor si domeniul agriculturii nu sunt discutii in spatiul public despre modificari ale salariilor minime existente acum la nivelul celor doua sectoare.

Ramane sa vedem daca se va repeta scenariul din octombrie 2023 cand salariul minim pe economie, garantat in plata si care conform Codului Muncii este obligatoriu pentru orice salariat cu norma intreaga, era de 3300 lei, crescut de la 3000 lei conform Hotararii de Guvern 900/2023, dar salariul pentru domeniul agriculturii era de 3000 lei (deci sub cel minim). Reamintim ca acum, salariul minim pentru domeniul agriculturii este de 3436 lei, deci daca nu va creste si el de la 01 iulie, va fi iar sub salariul minim pe economie.

In ultimii ani, modificarile fiscale in domeniul salarizarii sunt din ce in ce mai dese, cu reguli speciale care vin peste regulile generale, cu situatii si calcule partiale in luna din ce in ce mai complexe (a se vedea si ultima modificare legata de calculul contributiei la sanatate la concedii medicale, cu reguli diferite in timpul unei luni) si care nu mai pot fi gestionate fara un soft de salarizare potrivit.

Ne dorim, cum o facem constant in ultimii ani, sa avem parte de modificari mai rare si daca nu se pot face rar, macar sa se faca cu reguli clare, corecte si coerente.
 



de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 31 Mai 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Impactul modificarii salariului minim pe economie din iulie Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Munca in zi de repaus saptamanal si in zi de sarbatoare legalaIntrebare: Avem un depozit cu vanzare en-gross, cu 3 salariati, in cadrul unui Centru comercial care are program L-V 9:00-17:00 si Sambata 9:00-14:00.Va rog sa-mi spuneti daca este corect sau nu, modul de acordare al zilelor libere pentru fiecare caz in parte: 1. Salariatul 1 a lucrat sambata pe 22.06.2024 si luni 24.06.2024 (liber national) si primeste liber platit in zilele de 25 si 26.06.2024 plus sporul de weekend. Este suficient sau se considera cele 2 zile libere doar pt. ziua de weekend lucrata si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Tichetele de masa se acorda numai la functia de bazaIntrebare: Va rugam sa ne spuneti daca un salariat incadrat cu norma intreaga si functie de baza la societatea X, si incadrat cu contract de munca cu timp partial la societatea Y, poate beneficia de tichete de masa de la societatea Y?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]