Incepand cu data de 13 iunie 2016, decizia de concediere care a fost comunicata salariatului nu mai poate fi revocata de catre angajator.
Astfel, chiar daca angajatorul realizeaza ca a efectuat o concediere nelegala sau doreste sa pastreze raporturile de munca stabilite cu salariatul respectiv, acesta nu poate revoca decizia. Numai instanta poate dispune reintegrarea, daca salariatul contesta concedierea.
Daca salariatul nu contesta concedierea, dar angajatorul regreta decizia luata, raporturile de munca pot fi reluate numai prin incheierea unui nou contract de munca. Odata decizia de concediere comunicata, contractul de munca este si ramane incheiat.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a clarificat aspectele controversate ale posibilitatii revocarii deciziei de comunicare. Decizia nr. 18/2016 stabileste ca "decizia de concediere poate fi revocata pana la data comunicarii acesteia catre salariat, actul de revocare fiind supus exigentelor de comunicare corespunzatoare actului pe care il revoca (decizia de concediere)".
Asa cum stim, decizia de concediere se comunica personal salariatului si produce efecte juridice din acest moment, conform cu art. nr. 77 din Codul muncii republicat. Salariatul care a primit personal decizia de concediere va confirma primirea prin semnatura. Potrivit Deciziei ICCJ, din momentul in care angajatorul comunica deicizia de concediere salariatului, aceasta nu mai poate fi revocata.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Raluca Dimitriu, expert in litigii de munca, explica faptul ca, din perspectiva dreptului civil, un act unilateral devine irevocabil din momentul in care produce efecte juridice, asadar din momentul in care este comunicat. Concedierea este un act unilateral, cu efecte juridice din momentul in care este comunicata catre salariat. Prin urmare, angajatorul nu poate revoca decizia de concediere, indiferent daca aceasta este sau nu contestata de catre salariat.
Contractul individual de munca inceteaza la data comunicarii deciziei de concediere catre salariat.
In cazul concedierii nelegale: daca salariatul contesta concedierea in instanta, numai instanta este cea care poate dispune reintegrarea, pe langa plata despagubirilor.
Angajatorul nu mai are optiunea de a revoca decizia de concediere contestata de catre salariat.
In cazul concedierii legale: daca angajatorul doreste reluarea raporturilor de munca, singura optiune este incheierea unui nou contract de munca cu salariatul concediat anterior.
Raluca Dimitriu reaminteste faptul ca solutia Inaltei Curti devine obligatorie pentru toate instantele din tara.