Decizia de concediere care a fost comunicata salariatului NU mai poate fi revocata

concedieredecizie concediereconcediere nelegaladecizie ICCJ dreptul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pana in acest moment, in practica, era posibil ca angajatorul care a luat decizia de concediere, sa revoce decizia in orice moment. Acest lucru era posibil atat daca angajatorul se razgandea, cat si in cazul in care realiza ca a dispus o concediere care nu respecta prevederile legale.

Incepand cu data de 13 iunie 2016, decizia de concediere care a fost comunicata salariatului nu mai poate fi revocata de catre angajator.
Astfel, chiar daca angajatorul realizeaza ca a efectuat o concediere nelegala sau doreste sa pastreze raporturile de munca stabilite cu salariatul respectiv, acesta nu poate revoca decizia. Numai instanta poate dispune reintegrarea, daca salariatul contesta concedierea.

Daca salariatul nu contesta concedierea, dar angajatorul regreta decizia luata, raporturile de munca pot fi reluate numai prin incheierea unui nou contract de munca. Odata decizia de concediere comunicata, contractul de munca este si ramane incheiat.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a clarificat aspectele controversate ale posibilitatii revocarii deciziei de comunicare. Decizia nr. 18/2016 stabileste ca "decizia de concediere poate fi revocata pana la data comunicarii acesteia catre salariat, actul de revocare fiind supus exigentelor de comunicare corespunzatoare actului pe care il revoca (decizia de concediere)".

Asa cum stim, decizia de concediere se comunica personal salariatului si produce efecte juridice din acest moment, conform cu art. nr. 77 din Codul muncii republicat. Salariatul care a primit personal decizia de concediere va confirma primirea prin semnatura. Potrivit Deciziei ICCJ, din momentul in care angajatorul comunica deicizia de concediere salariatului, aceasta nu mai poate fi revocata.

Raluca Dimitriu, expert in litigii de munca, explica faptul ca, din perspectiva dreptului civil, un act unilateral devine irevocabil din momentul in care produce efecte juridice, asadar din momentul in care este comunicat. Concedierea este un act unilateral, cu efecte juridice din momentul in care este comunicata catre salariat. Prin urmare, angajatorul nu poate revoca decizia de concediere, indiferent daca aceasta este sau nu contestata de catre salariat.

Contractul individual de munca inceteaza la data comunicarii deciziei de concediere catre salariat.

In cazul concedierii nelegale: daca salariatul contesta concedierea in instanta, numai instanta este cea care poate dispune reintegrarea, pe langa plata despagubirilor.

Angajatorul nu mai are optiunea de a revoca decizia de concediere contestata de catre salariat.

In cazul concedierii legale: daca angajatorul doreste reluarea raporturilor de munca, singura optiune este incheierea unui nou contract de munca cu salariatul concediat anterior.

Raluca Dimitriu reaminteste faptul ca solutia Inaltei Curti devine obligatorie pentru toate instantele din tara.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concedieredecizie concediereconcediere nelegaladecizie ICCJ dreptul muncii

Data aparitiei: 08 Iulie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Decizia de concediere care a fost comunicata salariatului NU mai poate fi revocata Nota: 3.63 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]