Solutii pentru firme: Plangerea impotriva procesului-verbal de contraventie

Contestarea proceselor-verbaleconstatare contraventiiplangererefuzul semnarii procesului-verbal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Pozitia evident dezechilibrata de forte dintre organul constatator si prezumtivul contravenient face ca in multe cazuri instanta sa pronunte solutii favorabile acestuia din urma. Deosebit de importanta este argumentatia construita temeinic care sa combata constatarile organelor de control de multe ori superficiale.

Iata spre exemplu analiza efectuata asupra situatii concrete. Potrivit art. 74 alin. (5) din Legea societatilor comerciale daca societatea detine o pagina de internet proprie in cuprinsul acesteia rebuie sa se mentioneze denumirea, forma juridica, sediul social, numarul din registrul comertului si codul unic de inregistrare. In conformitate cu art. 270 indice 3 din acelasi act normativ incalcarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.

Strategia de combatere in acest caz a constat in a demonstra nu neaparat existenta denumirii in cadrul siteului, ci pe faptul ca pentru a putea stabili existenta unei astfel de fapte organul constatator trebuie sa probeze ca a analizat scripturile intregului site pe serverul pe care este situat siteul pe baza parolei furnizate de catre societate. Numai in acest fel se poate proba o astfel de fapta.

Odata intocmit procesul-verbal se comunica in copie contravenientului. Daca se refuza primirea acestuia pe loc sau se intocmeste in lipsa procesul-verbal se comunica prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor. Desi nesemnarea procesului verbal nu reprezinta o recunostere a faptei comise puteti utilize acest argument pentru a efectua o operatiune extreme de importanta - amanarea primirii procesului verbal.

Asa cum dezvoltam in cadrul sectiunii dedicate prescriptiei, pentru punerea in executare a amenzii este obligatoriu ca aceasta sa fie comunicata. Termenul de comunicare sanctionat cu prescrierea executarii sanctiunii este de o luna de la data aplicarii sanctiunii. Asadar, refuzand primirea procesului verbal veti pune organul constatator in pozitia de a efectua numeroase demersuri administrative pentru a face amenda efectiva. in numeroase situatii a intervenit prescriptia deoarece procesele verbale nu au mai fost comunicate din vina functionarilor administrativi sau a celor postali care nu au reusit sa remita sub semnatura.

De asemenea, termenul de exercitare a plangerii, de 15 zile, ca modalitate de contestare a procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se calculeaza o luna de la data aplicarii sanctiunii.

In ceea ce priveste refuzul semnarii procesului-verbal trebuie avut in vedere ca in toate cazurile cand contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. in acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia. Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator. Lipsa martorului nu impiedica intocmirea procesului-verbal agentul constatator avand obligatia sa precizeze motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod insa greutatea argumentelor acestuia vor putea fi simtitor diminuate in fata instantei.

Cu privire la implinirea termenului de prescriptie a executarii sanctiunii competenta de solutionare a unei contestatii la executare determinata de faptul ca organul de executare a amenzii nu a observat prescriptia revine judecatoriei pe raza caruia se afla sediul organului fiscal. Asadar, invocarea prescrierii executarii sanctiunii nu se contesta pe calea plangerii impotriva procesului-verbal ci pe calea contestatiei la executare.

Legislatia in general si in mod special cea din domeniul contraventiilor stabileste niste termene stricte in cadrul carora organele statului pot constata contraventii. Legea sanctioneaza astfel lipsa de vigilenta a organelor de control. Dupa implinirea acestor termene de prescriptie fapta nu mai poate fi constatata si sanctionata.

Doua sunt termenele de prescriptie care se aplica in domeniul contraventiilor cel in cadrul caruia agentul constatator are posibilitatea de a constata fapta ce constituie contraventie si de a aplica sanctiunea amenzii. Primul termen de prescriptie este cel in cadrul caruia agentul constatator are posibilitatea de a constata fapta ce constituie contraventie si de a aplica sanctiunea amenzii si cel de-al doilea termen de prescriptie este cel in cadrul caruia amenda aplicata trebuie sa fie executata.

Procesul-verbal de constatare a contraventiei poate fi contestat la instanta judecatoreasca. Spre deosebire de celelalte modalitati de contestare pentru care exercitarea acestora nu suspenda obligatia de plata, contestarea proceselor-verbale la instanta suspenda exercitarea oricaror modalitati constrangere din partea autoritatilor. in aceste conditii, la care se adauga si faptul ca in materie contraventionala nu sunt datorate taxe de timbru, exercitarea contestatie este absolut necesara fie chiar si pentru amanarea momentului platii amenzii.

Contestarea proceselor-verbale de constatare a contraventiilor se exercita prin intermediul plangerii care se depune la organul din cadrul caruia face parte persoana care la intocmit. Termenul de depunere a plangerii este de 15 zile calendaristice. Organul din care face parte agentul constatator este obligat sa primeasca plangerea impotriva procesului-verbal si sa emita un document care sa constate acest fapt.

Plangerea va fi transmisa de catre organul constatator la judecatoria pe raza careia a fost savarsita contraventia. Plangerea cat si celelalte acte de procedura privind solutionarea acesteia sunt scutite de taxa de timbru. Procesele-verbale contestate pot fi puse in executare numai dupa ce hotararile instantelor au devenit irevocabile. Acest lucru se realizeaza numai dupa pronuntarea instantei si asupra recursului formulat impotriva primei solutii.

Relatia administratiei cu operatorii economici este bazata in mod fundamental pe dispozitiile imperative si prin impunerea respectarii acestora utilizand sanctiunile contraventionale. Utilizarea excesiva a acestui mijloc de a sigura conformarea fara o utilizare corespunzatoare a altor parghii aflate la dispozitia legiuitorului determina o atentie sporita asupra tuturor mijloacelor de protectie. Prevederile care impun sanctiuni contraventionale nu sunt imuabile ci dimpotriva asistam la schimbari legislative mult mai dese decat ar trebui. Astfel, este posibil ca o fapta care in trecut era considerata contraventie sa nu mai fie mentinuta in acesta categorie dupa o anumita perioada. Desi in legislatia fiscala situatiile de acesta natura sunt putine consecintele unor astfel de modificari sunt bine de avut in vedere.

De la adoptarea OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor pe langa ajustarile legislative aduse acesteia au produs efecte importante si modificarile ce au fost realizate prin procedura mai putin obisnuita a declararii ca neconstitutionale unor prevederi cuprinse in acest act normativ. Toate acestea au continut solutii favorabile persoanelor aflate in aceasta situatia de a fi contravenient. in sfera procedurii de contestare a procesului verbal de contraventie se situeaza Decizia Curtii Constitutionale nr. 953 din 19 decembrie 2006 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 32 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001. in temeiul acesteia plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei se va putea depune si direct la judecatoria pe raza careia a fost savarsita contraventia fara a mai fi necesara depunerea ei la organul constatator.

Hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la sectia contencios administrativ a tribunalului. Avand in vedere faptul ca Recursul suspenda executarea hotararii hotararea nefavorabila pronuntata de judecatoriea trebuie atacata cu recurs. Aceasta cu atat mai mult cu cat motivarea recursului nu este obligatorie, motivele de recurs pot fi sustinute si oral in fata instantei.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contestarea proceselor-verbaleconstatare contraventiiplangererefuzul semnarii procesului-verbal

Data aparitiei: 05 Martie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Solutii pentru firme: Plangerea impotriva procesului-verbal de contraventie Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]