legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Studiu de caz: Incheierea CIM in cazul absentelor nemotivate si inregistrarea in Revisal

incheiere CIMabsente nemotivateinregistrare Revisal

Valabil la 2.09.2011

In ceea ce priveste incheierea CIM si inregistrarea in Revisal se da ca exemplu situatia in care o societate are un nou angajat pe care il inregistreaza in Revisal insa noul salariat nu se mai prezinta ulterior la locul de munca. Ce inregistrari se vor face in continuare in Rvisal, dat fiind faptul ca nu au fost prezentate toate documenetele necesare intocmirii CIM?  Ar trebui societatea sa aiba CIM intocmit si semnat de ambele parti la momentul culegerii in Revisal (cu o zi inainte de inceperea activitatii)?

In momentul in care se incheie contractul individual de munca, incetarea lui se poate produce numai in cazurile si in conditiile prevazute de lege. In conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2 indice 1) din H.G. nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, la angajarea fiecarui salariat, elementele prevazute la alin. (2) lit. a) – d) (elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal (CNP), data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative, tipul contractului individual de munca) se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza.

Intrucat contractul individual de munca a fost semnat de cele doua parti, angajator si salariat, acesta isi produce efectele, salariatul avand obligatia de a presta activitatea si angajatorul de a-l remunera pentru activitatea prestata.

Absenta nejustificata a salariatului de la serviciu poate constitui o abatere disciplinara grava care justifica desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Astfel, in conformitate cu dipozitiile art. 61 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, concedierea disciplinara poate interveni atunci cand salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara.
In consecinta:
- contractul individual de munca se inscrie in REVISAL dupa incheierea sa, cu o zi inainte de inceperea activitatii;
- odata incheiat contractul individual de mnca poate inceta numai in cazurile si in conditiile prevazute de lege.
- pentru neprezentarea la locul de munca, salariatul poate fi concediat disciplinar.

De asemenea, contractul poate inceta oricand in perioada de proba in temeiul art. 31 alin. (4 indice 1) din Codul muncii, cu o simpla notificare.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incheiere CIMabsente nemotivateinregistrare Revisal

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 01 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Studiu de caz: Incheierea CIM in cazul absentelor nemotivate si inregistrarea in Revisal Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii ocupare postIntrebare: In aplicarea prevederilor Ordinului nr.1312 din 2020 privind reorganizarea Serviciului de Management al Calitatii Serviciilor de Sanatate, postul de medic poate fi ocupat de un medic dentist sau numai de un medic de medicina generala. Care ar fi argumentele care diferentiaza aceste doua functii? In prezent avem angajat un medic dentist in structura serviciului, propunandu-se ca postul de medic sa fie transformat in post de consilier grad I. Referitor la aplicarea alin.3 al art.13 in ordin se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta. Cumul pensie salariu. ConditiiIntrebare: In situatia in care pe perioada in care este angajat la o societate, un salariat iese la pensie, ii vine decizia de pensionare si el vrea sa continue munca ca salariat, ce obligatii avem noi ca angajator? Mai exact, barbat, nascut pe 08.07.1955 ii vine decizia de pensionare pe 25.08.2020, se pare ca este o pensionare de drept, la 65 ani. Salariatul acum a adus decizia, dar a mentionat ca vrea sa continue munca la societatea noastra ca sofer. Trebuia incetat contractul de munca existent in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?
Descarcati GRATUIT raportul special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"
 

 


 
Angajarea - pasii catre o recrutare de succes
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]