Studiu de caz: Incheierea CIM in cazul absentelor nemotivate si inregistrarea in Revisal

01 Septembrie 2011
01 Septembrie 2011
incheiere CIMabsente nemotivateinregistrare Revisal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 2.09.2011

In ceea ce priveste incheierea CIM si inregistrarea in Revisal, se da ca exemplu situatia in care o societate are un nou angajat pe care il inregistreaza in Revisal, insa noul salariat nu se mai prezinta ulterior la locul de munca. Ce inregistrari se vor face in continuare in Rvisal, dat fiind faptul ca nu au fost prezentate toate documenetele necesare intocmirii CIM?  Ar trebui societatea sa aiba CIM intocmit si semnat de ambele parti la momentul culegerii in Revisal (cu o zi inainte de inceperea activitatii)?

In momentul in care se incheie contractul individual de munca, incetarea lui se poate produce numai in cazurile si in conditiile prevazute de lege. In conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2 indice 1) din H.G. nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, la angajarea fiecarui salariat, elementele prevazute la alin. (2) lit. a) – d) (elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal (CNP), data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative, tipul contractului individual de munca) se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza.

Intrucat contractul individual de munca a fost semnat de cele doua parti, angajator si salariat, acesta isi produce efectele, salariatul avand obligatia de a presta activitatea si angajatorul de a-l remunera pentru activitatea prestata.

Absenta nejustificata a salariatului de la serviciu poate constitui o abatere disciplinara grava care justifica desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Astfel, in conformitate cu dipozitiile art. 61 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, concedierea disciplinara poate interveni atunci cand salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara.
In consecinta:
- contractul individual de munca se inscrie in REVISAL dupa incheierea sa, cu o zi inainte de inceperea activitatii;
- odata incheiat contractul individual de mnca poate inceta numai in cazurile si in conditiile prevazute de lege.
- pentru neprezentarea la locul de munca, salariatul poate fi concediat disciplinar.

De asemenea, contractul poate inceta oricand in perioada de proba in temeiul art. 31 alin. (4 indice 1) din Codul muncii, cu o simpla notificare.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]